Zoeken

André Bosman PvdA schiet gat in Energieakkoord

VVD-woordvoerder energie: "Ik denk niet dat duurzame energiedoel nog haalbaar is"

VVD-Kamerlid André Bosman is vol onbegrip over het stopzetten van de subsidie op biomassa door de Partij van de Arbeid. Zojuist nam de Tweede Kamer een motie aan, ingediend door PvdA-energiewoordvoerder Jan Vos, waarin staat dat er pas subsidie naar biomassa mag wanneer duidelijk is wanneer alle kolencentrales in Nederland dichtgaan. Bosman: "De PvdA trekt de bouwstenen onder het Energieakkoord weg. Minister Kamp wordt gewoon pootje gelicht."

Verschillende partijen verklaarden het Energieakkoord dood nadat de motie was aangenomen. Wat denkt u?
"Doodverklaren vind ik wat snel. De PvdA schiet wel een gat in Energieakkoord. Het Energieakkoord is gemaakt met partijen uit alle delen van de energiewereld en de goede doelen. Daar kan je niet zomaar onderdelen uit wegtrekken. De houding van de PvdA is heel verwonderlijk. Ze staan iedere keer vooraan als het gaat om het klimaat. Het klimaatakkoord in Parijs moet volgens de PvdA tot op de letter worden uitgevoerd. Minister Kamp heeft op aandringen van die partij 4 miljard euro beschikbaar gesteld voor windenergie op land en op zee. Maar nu het puntje bij het paaltje komt, licht de PvdA hem gewoon pootje."
““Er wordt nu terug onderhandeld op het Energieakkoord””
Gelooft u dat het doel van 14 procent duurzame energie in 2020 uit het Energieakkoord nog kan worden gehaald?
"Nee, dat geloof ik niet. Dit soort uitstel brengt onzekerheid op de markt. Waarom zouden bedrijven hun centrales ombouwen voor biomassabijstook als er dit soort onzekerheid in de markt is? Die centrales zijn investeringen voor dertig jaar. Sommige politieke partijen vergeten dat aspect van ondernemerschap gewoon."

De motie stelt dat het Energieakkoord best een half jaar uitstel kan hebben. Wat is uw opvatting daarover?
"Als Jan Vos zegt dat een half jaar uitstel niet kan, ondergraaft hij zijn eigen motie. We hebben in het Energieakkoord afspraken gemaakt over het sluiten van de oude kolencentrales. Op basis daarvan is iedereen akkoord gegaan. Goed bestuur betekent dan ook dat de nieuwere kolencentrales mogen doordraaien. Als partijen dat anders hadden gewild, hadden ze dat tijdens de onderhandelingen moeten zeggen. Ze zijn nu terug aan het onderhandelen."