Zoeken

Energiepodium Debate Night: Energiezekerheid

De afgelopen jaren hebben ingrijpende gebeurtenissen, zoals de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis, onze kijk op energiezekerheid sterk veranderd. Deze gebeurtenissen hebben duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn van energieafhankelijkheid van andere landen en hebben de wens tot zelfvoorzienendheid versterkt. Nederland, een van de meest energie-afhankelijke landen van de Europese Unie, staat voor de uitdaging om minder kwetsbaar te worden op energiegebied.

Met het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn, heeft Nederland grote ambities voor een duurzame energietoekomst. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor ons toekomstige energiesysteem. We willen Nederlandse energie duurzaam opwekken, transporteren, opslaan en ons gebruik transformeren. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe bereiken we energiezekerheid waarbij onze afhankelijkheid van buitenlandse bronnen wordt verminderd en onze zelfvoorziening wordt vergroot? En wat betekent dit voor de burgers? Is een dergelijk niveau van energieonafhankelijkheid een utopie, of is dit toekomstscenario daadwerkelijk haalbaar?

Energiepodium Debat in een nieuwe jas

Het Energiepodium Debat neemt dit jaar een nieuwe stijl aan van een talkshow, waarbij prominente tafelgasten vanuit diverse perspectieven het podium betreden om cruciale vragen te onderzoeken als: 'Hoe vergroten wij als Nederland onze energiezekerheid voor de toekomst?' In drie tafelrondes zullen deze experts verschillende invalshoeken belichten en met elkaar debatteren over de uitdagingen en mogelijkheden op het gebied van energiezekerheid.

Tijdens de eerste ronde zal de focus liggen op de energie(on)afhankelijkheid van andere landen, waarbij geopolitieke factoren en internationale betrekkingen worden besproken. Jan Willem van Hoogstraten, CEO van Energiebeheer Nederland, Michelle Hogendoorn, bestuurslid van Jonge Atlantici en Jilles van den Beukel, energiespecialist verbonden aan The Hague Centre for Strategic Studies gaan hierover het gesprek aan.

In de tweede ronde worden de aspecten van zelfvoorziening op zowel landelijk als burgerniveau behandeld, met een nadruk op duurzaamheid en praktische oplossingen hierover gaan Siward Zomer, voorzitter van Energie Samen, Arendo Scheurs, directeur van ElementNL, Dion Huidekooper, Voorzitter van De Jonge Klimaatbeweging en Jan Vos, voorzitter van NWEA het debat aan. De derde en laatste ronde gaan Maxine Tillij, directeur Strategie Energiesysteem bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Pieter Grinwis, Kamerlid Klimaat en Energie bij Christen Unie, Suzanne Kröger, Kamerlid Klimaat en Energie bij GroenLinks-PvdA en Marien Boonman, sectorlead Energiesysteem bij de Klimaat- en Energiekoepel, bespreken wat deze discussies betekenen voor Nederland en hoe ons land kan streven naar een robuust en veerkrachtig, onafhankelijk energiesysteem.

Het programma in Nieuwspoort begint om 19:15 uur met een inloop en ontvangst, gevolgd door de opening van Liesbeth Staats om 19:30 uur, gevolgd door de 3 debatrondes. Na afloop van de discussies en een slotwoord is er om 20:45 uur ruimte voor een borrel, waarbij de gasten de gelegenheid hebben om verder te netwerken en ideeën uit te wisselen.

Aanmelden (verplicht)

Energiepodium Debate Night vindt plaats op maandag 4 maart 2024 vanaf 19:15 uur (inloop) in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag). Het Energiepodium Debat belooft inhoudelijk, scherp en interactief te zijn. Draagt u ook bij aan het debat én laat u zich graag inspireren? Naast de boeiende discussies biedt deze avond ook volop gelegenheid om te netwerken met andere professionals en deskundigen op het gebied van energie.

Maak gebruik van deze unieke kans om nieuwe contacten te leggen, ideeën uit te wisselen en uw netwerk te versterken. We kijken ernaar uit u te verwelkomen voor een avond vol inspiratie, debat en waardevolle connecties. Meld u dan hier aan: https://register.pactpublicaffairs.nl/registratie-energiepodium-debate-night-4-maart-2024/.

Vanwege het beperkte aantal plekken is aanmelden verplicht.

Tekst: Redactie