Zoeken

Europees Parlement zet streep onder prijsdaling CO2

Auteur

Jos Cozijnsen

Jos Cozijnsen over akkoord backloading: "CO2-markt bullish, prijzen naar €5,50 per ton"

In de plenaire zitting vanmiddag in Straatsburg nam het Europees Parlement - met 344 stemmen voor en 311 stemmen tegen - een compromisvoorstel aan over backloading. Er horen twee voorwaarden bij: het mag maar een keer gebeuren met maximaal 900 megaton emissierechten en er moet onderzocht worden of bedrijven er geen ‘last' van hebben, ofwel door een hogere CO2-prijs uit Europa gedreven worden.

Er waren nog andere voorwaarden voorgesteld (zie mijn vorige column), maar die werden door voor- en tegenstanders gebroederlijk weggestemd.

Hiermee zet het Europees Parlement toch wel een streep onder verdere daling van de CO2-prijs. Die was, dat moet gezegd, ook door eigen toedoen, sinds het in behandeling nemen van het dossier juist gedaald van 9 euro eind vorig jaar naar rond 3 dit jaar! Die daling was niet conform de economische situatie, want er veranderde niets aan de CO2-emissies. De verdere daling kwam door gebrek aan vertrouwen dat het emissiehandelssysteem verbeterd zou worden, en omdat de markt niet meer naar de toekomst keek.

De huidige stemming is een helder signaal dat het emissiehandelssysteem moet blijven en dat er meer te bereiken is. Het is ook een erkenning dat backloading geen interventie in een markt is; maar dat emissiehandel zelf een marktinterventie en zelfs een ‘mechanism design' is. Je moet dan regelmatig kijken of de prikkel nog werkt en of het doel voldoet.

We zijn er nog niet. Rapporteur Groote gaat nu onderhandelen met de Europese raad van milieuministers. Zij hebben nog geen besluit over backloading genomen. Maar het huidige compromis is kansrijk.

Het wachten is op de Duitse verkiezingen in september. Merkel heeft aangegeven na de verkiezingen de dure duurzame energie aan zal pakken. Daar hoort een hogere CO2-prijs bij en hogere veilingopbrengsten. Ook al duurt dat nog even, de trend moet positief zijn. Tegen het eind van het jaar liggen ook de structurele aanpassingen op tafel. En als er in 2015 een nieuw mondiaal klimaatakkoord ligt en zicht is op meer level playing field, dan leidt backloading wellicht tot offloading - het permanent uit de markt halen van rechten.

De CO2-prijs staat nu op 4,50 euro; gisteren was hij 4,30 per ton. Voor de stemming gokten handelaren verkeerd en was de prijs gezakt naar 3,80! Marktanalisten zeggen dat het besluit helderder is dan verwacht, de CO2-markt ‘bullish' is en snel naar 5,50 gaat.

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium

Jos Cozijnsen

Jos Cozijnsen is Carbon Specialist bij de Climate Neutral Group. Op Twitter is hij actief onder @timbales