Zoeken

Kan iemand de installateur vertellen dat een energietransitie gaande is?

Frans Rooijers over zijn nieuwe hybride warmtepomp

Ik heb een hybride warmtepomp aangeschaft. Niet omdat mijn oude CV-ketel het slecht deed, nee, er mankeerde niets aan. Maar ik vind dat ik het aan mijn stand verplicht ben om ook zelf in de energietransitie te stappen. Zonnecellen zijn makkelijk en leuk, maar een hybride warmtepomp is andere koek. Met zonnecellen kan je eenvoudig zien hoeveel het systeem produceert en wanneer. Met de hybride warmtepomp is dat anders. Het maakte me duidelijk dat we niet een-twee-drie van het aardgas af zijn. Ten eerste is het veel duurder dan een gewone CV, ten tweede is het minder leuk dan een zonnecelsysteem, ten derde weet de installateur er nog geen raad mee.

De installateur uit het dorp wilde wel eens kijken wat hij voor mij kon doen. Bij een eerste keer vragen was het lang stil gebleven, maar bij de tweede keer lag er toch een offerte in de bus. Hij bood een hybride systeem aan voor een prijs waar hij zelf niets op zou verdienen, maar waarmee hij graag lering wilde opdoen.

Het systeem is duurder door de hoge aanschafprijs, waarvan een deel gesubsidieerd wordt, maar dan nog moet je wel € 5.000 op tafel leggen. Gelukkig had ik al een lage temperatuurverwarmingssysteem. De extra investering zou terugverdiend worden door de besparing op aardgas, maar daar heb ik zo m'n twijfels bij zoals het tot nu toe werkt. Ik ben minder gas gaan gebruiken, zeker, maar ook veel meer elektriciteit, waarbij de balans energetisch en financieel op zich positief is. Maar hoeveel? Geen idee, elke winter is weer anders.
““Nu al blijkt het moeilijk om voldoende vakbekwaam personeel te vinden””

Wat me opviel was dat de gasketel toch regelmatig bijspringt, terwijl de warmtepomp het zou moeten kunnen redden (+5 graden Celsius). Wat bleek, na zelf aan de bel te hebben getrokken? De stooklijn was te hoog ingesteld. Als het kouder werd, moest toch een hoge temperatuur worden geleverd aan de kamers vond de installateur, comfort gaat voor energiebesparing. Ook bleek het volume van het systeem te klein. Het systeem werkt anders dan bij een CV-ketel op aardgas. Er zijn meer variabelen en het is gevoeliger voor instellingen en opbouw van het systeem.

Daar is de installateur voor: het afstellen en monitoren van het systeem. Maar daar heeft hij geen tijd voor. Nu al blijkt het moeilijk om voldoende vakbekwaam personeel te vinden. Hoe moet dat straks als de energietransitie echt losbarst?

Alliander is een eigen opleidingsprogramma tot installateur gestart voor vluchtelingen. Mooi initiatief, maar onvoldoende om naast de vervanging van gas- en elektriciteitsnetten ook warmtenetten aan te leggen, hybride warmtepompen en all-electric warmtepompen. De energietransitie zal niet stokken door onvoldoende innovatie, maar door een tekort aan installateurs die de al bewezen, maar voor hen nieuwe technieken netjes kunnen installeren.

De vraag is: hoe lossen we dit probleem op?

Ik denk dat netbeheerders, grote installatiebedrijven, woningcorporaties samen met onderwijsinstellingen een programma in elkaar moeten zetten met baangarantie, te starten met het studiejaar 2018/2019. Niet alleen voor vluchtelingen maar voor alle jongeren. Een campagne van de overheid dat het mooi is om aan de energietransitie te werken en dan in 2019/2020 nog een schepje erbovenop.

En wat betreft m'n ervaring dat een hybride warmtepomp niet zo leuk is als zonnecellen: daar zouden de producenten wat aan moeten doen. Een handige app met momentane waarden en tips voor nog zuiniger gebruik, bijvoorbeeld. Moet kunnen.

Frans Rooijers is Directeur van CE Delft

Frans Rooijers

Frans Rooijers is directeur van CE Delft