Zoeken

Vangt Duitsland het uitschakelen van zijn kerncentrales op

Kolen- en gascentrales ingezet om tekorten aan te vullen

#kerncentrale
Het Duitse parlement heeft besloten om alle kerncentrales in het land geleidelijk stil te leggen. Die beslissing komt zo ongewoon snel na de catastrofe van Fukushima in Japan, dat er nog geen duidelijk zicht is op de gevolgen. Kan het gat in de productie van stroom worden opgevangen en hoe? De meeste politici maken zich daarover geen zorgen. Wetenschappers en andere deskundigen verschillen van mening.

"Er zal geen gat in de elektriciteitsvoorziening ontstaan als de kerncentrales dicht gaan", meent Manuel Frondel van onderzoekinstituut RWI in Essen. "Zelfs nu al is er voldoende noodzakelijke capaciteit voor de vervanging. In 2010 werd 2,7 procent meer elektriciteit geproduceerd dan gebruikt, hoewel de helft van de kernreactoren regelmatig buiten bedrijf was".

Onderzoeker Tom Hoemske van Trend:Research ziet echter wel problemen. De 17 atoomcentrales, samen goed voor 22 procent van de totale elektriciteitsproductie van Duitsland, worden tot 2022 in fasen stilgelegd. De oudste zeven, die al in maart "voorlopig" van het net werden genomen, komen niet meer in bedrijf. De afgelopen drie maanden heeft dat volgens Hoemske niet tot problemen geleid, maar hij maakt zich meer over de productie in de komende jaren. Hij ziet, kort voordat de laatste kerncentrales uit bedrijf worden genomen, een productiegat ontstaan van 10.000 megawatt, vergelijkbaar met tien grote gas- of kolencentrales. Wat nu al in bouw of in planning is, acht hij niet voldoende. Uiterlijk 2015 zijn volgens hem extra investeringen in kolen- en gascentrales nodig. "Maar voldoende kansen dat die extra productiecapaciteit er daadwerkelijk komt, zie ik nog niet."

Meer import

De afgelopen maanden moest Duitsland meer stroom importeren om de uitschakeling van de kerncentrales op te vangen. Ook moesten de netbeheerders alle zeilen bijzetten om de stabiliteit van de netten te handhaven. Die stond onder druk door de verandering van de transportstromen. In de winter kan het tot grotere problemen en zelfs mogelijke stroomuitval komen, waarschuwen de netbeheerders.

De verouderde transportnetten zijn in feite ook het hoofdprobleem van de nieuwe energiekoers. Ook is het de vraag of de gebruikers bereid zijn de hogere tarieven voor de tientallen miljarden euro's aan investeringen te dragen.

Duitse energiemix tot 2020

Het aandeel van duurzame energie zal volgens berekeningen van het RWI tot 2020 toenemen van 17 nu tot 27 procent. Daarmee kan echter minder dan de helft van de wegvallende kernenergie worden gedekt. Kolen- en gascentrales moeten dus het gat opvullen. Zij zijn voorlopig de vervangers. Stroomproductie uit bruinkool zal in Duitsland tussen 2010 en 2020 van 23,7 tot 24,5 procent stijgen, uit steenkool van 18,7 tot 22,8 procent en uit aardgas van 13,9 tot 20 procent.

Volg ons op Twitter: @energiepodium