Zoeken

Verbind lokaal en Europa

Auteur

Redactie

“Zorg dat je altijd een verband hebt tussen wat je lokaal nastreeft en wat je als Europa wilt”, aldus Annie Krist, CEO van GasTerra

Europese en nationale klimaatbeleid en de lokale duurzaamheidsinitiatieven mag je volgens Krist niet los van elkaar zien: “We zien dat voor een aantal zaken lokale en regionale oplossingen heel erg voor de hand liggen, maar we kunnen natuurlijk niet ontkennen dat wij deel uitmaken van een land en een continent. Er moet altijd een verband zijn tussen de lokale instrumenten en dat wat je als Europa wilt en ook mogelijk maakt.” Gas is volgens haar een goed voorbeeld. Dit zal nog heel lang nodig zijn voor als de zon niet schijnt of de wind niet waait. “Lokale oplossingen zijn heel goed, maar aangesloten zijn op een internationale markt is dus ook heel belangrijk. Als back-up voor lokale en regionale oplossingen”, stelt Krist.

1911-EP-DEBAT-ANNIE_KRIST2

Bekijk het gehele interview.

Dit interview is afgenomen tijdens het Energiepodium Debat op 25 november in het Muntgebouw in Utrecht. Tijdens de negende editie van dit evenement stond de vraag centraal: “Hoe slaan we de brug tussen het Europese en nationale klimaatbeleid en lokale duurzaamheidsinitiatieven?” De conclusie van de dag is dat een goede afstemming tussen de verschillende lagen essentieel is, maar de meningen verschillen over hoe dit kan worden bereikt.

Redactie