Zoeken

‘Je ziet dat we elkaar kunnen vinden in de oplossingen’

Nieuws

‘Je ziet dat we elkaar kunnen vinden in de oplossingen’

De Energiepodium Masterclass op 8 en 13 september van dit jaar stond in het teken van de Nederlandse inbreng voor de COP27. Tijdens het tweedaagse event verwoordden young professionals werkend in de energietransitie hun visie op deze inbreng en schreven zij een adviesdocument voor de Nederlandse delegatie.

Nieuws

Young professionals: Nederland moet zijn morele verantwoordelijkheid pakken op het gebied van klimaatverandering

Nederland moet zijn historische verantwoordelijkheid pakken en voorloper worden op het gebied van uitstootvermindering en het voorkomen van nieuwe schade door klimaatverandering. Die oproep doet een groep van in de energietransitie werkzame young professionals aan de Nederlandse delegatie bij de aanstaande klimaattop COP27.

Energie in Cijfers

Nog aantal plaatsen beschikbaar voor Energiepodium Masterclass

Tijdens de Energiepodium Masterclass 2022 op 8 en 13 september in Utrecht verwoorden young professionals hun visie op de Nederlandse inbreng voor de UNFCCC COP27. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus schrijf je nu in voor de Energiepodium Masterclass 2022.

Nieuws

Bedrijventerreinen die bijdragen aan de energietransitie, zie jij het voor je?

Het is een steeds grotere opgave om lokaal het verbruik van elektriciteit en de opwek ervan met elkaar in overeenstemming te brengen. TNO probeert daar wat aan te doen, onder andere door bedrijven met elkaar te laten samenwerken in de vraag en de opwek van energie. Een interview met Bart Kaas, onderzoeker bij TNO. “Hoe stem je alle belangen binnen een bedrijventerrein op elkaar af? Dat is een enorm kritieke factor voor succes.”

Nieuws

Energietransitie door een economische bril

Energie-econoom Machiel Mulder schreef een toegankelijk boek over de kansen en valkuilen van de energietransitie. Verplichte kost voor iedereen die zich beroepshalve bezighoudt met het energie- en klimaatbeleid. Anton Buijs bespreekt het boek voor Energiepodium.

Nieuws

CCS: sterkhouder en steunpilaar van de energietransitie

“Porthos is het eerste CO2-opslagproject dat klaar staat om gerealiseerd te worden”, zegt Nico de Meester van Porthos in een interview met Energiepodium. “Het is een pioniersproject. Andere CO2-opslagprojecten zullen volgen, want de potentie van CCS in lege gasvelden onder de Noordzee is groot.”

Energie in Cijfers

Schrijf mee aan de Nederlandse inbreng voor de UNFCCC COP27

Tijdens de Energiepodium Masterclass 2022 op 8 en 13 september in Utrecht verwoorden young professionals hun visie op de Nederlandse inbreng voor de UNFCCC COP27. Schrijf je nu in voor de Energiepodium Masterclass 2022.

Energie in Cijfers

Waarom waterstof uit aardgas een goed idee is

De optie om waterstof te maken uit aardgas is in Nederland niet populair, maar volgens Barthold Schroot hebben we ook deze techniek nodig om de uitstoot van broeikasgassen sneller te verminderen en daarmee de klimaatdoelen in zicht te houden.

Nieuws

'Minder biomassa, meer echt duurzame bronnen'

Denemarken loopt in Europa voorop in de energietransitie en wil dat graag zo houden. Energiepodium interviewde Peter Møllgaard, voorzitter van de Klimarådet (Klimaatraad), een adviesorgaan van de Deense regering.

Nieuws

‘We hebben robuust klimaatbeleid nodig’

Volgens CDA-Kamerlid Henri Bontenbal wordt in de politiek teveel gepraat over doelen en te weinig over uitvoerbaarheid. “Er wordt te gemakkelijk geroepen dat iets kan, niet kan of niet mag.”

Nieuws

‘Wij willen de katalysator van de energietransitie zijn’

Energiepodium sprak met president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland over het spanningsveld waarin een oud olie- en gasbedrijf als Shell moet opereren om jong te blijven. “De toekomst is onzeker en de zekerheden van het verleden zijn verdwenen.”

Nieuws

‘Hoeveelheid gas in kleine velden zet zoden aan de dijk bij afbouwen import Russisch gas’

Met infrastructuur kleine gasvelden als troef, sorteert Element NL voor op een duurzame toekomst. Energiepodium sprak met voorzitter Menno Snel van Element NL.