Zoeken

Waterstof mag ‘hot’ zijn, het is geen doel maar een middel

Achtergrond

Energietransitie: inhaalslag staat op punt van beginnen

Nederland moet uit een achterstandspositie komen, maar staat op het punt om aan een forse inhaalslag te beginnen. Dat was een van de positieve conclusies tijdens de vijfde aflevering van de BNR-podcast-serie ‘Over de energietransitie gesproken’, waarin opiniemakers spreken over… inderdaad.

Achtergrond

Duurzaamheidsdoelen ondergraven klimaatbeleid

Als we zo doorgaan, halen we de doelstellingen van het Akkoord van Parijs niet, meent Anton Buijs. Het roer moet dus om. Radicaal pragmatisme zou daarbij volgens hem de norm moeten worden.

Achtergrond

Elektrisch rijden biedt volop kansen

Door efficiënter gebruik van laadpalen en de inzet van Smart Solar Charging, nemen de kansen van elektrisch rijden snel toe. Ook netbeheerders kunnen hier hun voordeel mee doen.

Achtergrond

Van het gas: goed of fout?

Hierover verschillen David Smeulders (hoogleraar TU Eindhoven) en Thijs ten Brinck (duurzaamheidsexpert) van mening. De heren reageerden onafhankelijk van elkaar op stellingen.

Achtergrond

Transitie niet emotieloos

Neem emoties serieus en leer van de coronacrisis, stelt Sabine Roeser, professor ethiek aan de TU Delft. Lees hier de podcast terug.

Achtergrond

Medy van der Laan: Het gaat om 'hoe', niet om 'wat'

Resultaatgerichtheid, draagvlak en efficiëntie moeten voorop staan in het klimaatbeleid, vindt de voorzitter van Energie-Nederland, Medy van der Laan.

Achtergrond

Sla je zeeslag!

Slow Mill startte in 2018 een pilot met golfkrachtenergie. Deze moet honderd huishoudens op Texel van elektriciteit gaan voorzien. Hoe gaat het daar nu mee?

Achtergrond

Sturende rol voor overheid bij markt- en transitiefalen

EBN-baas en KVGN-voorzitter Jan Willem van Hoogstraten stelt dat de markt niet alles kan oplossen in dit interview met Anton Buijs.

Achtergrond

Maak aardgas volledig CO2-neutraal

“Aardgas moet verduurzamen, totdat het volledig CO2-neutraal is”, stelt James Watson, secretaris-generaal van Eurogas in dit interview met Anton Buijs.

Achtergrond

Ambitieuze Green Deal biedt kansen, maar is niet gratis

De Green Deal biedt kansen volgens politiek en bedrijfsleven. Energiepodium maakte een ronde. Lees hier alle reacties op de deal.

Achtergrond

‘Benut SDE vooral voor echte transitie’

‘Stimuleer vooral de echte transitie en focus niet op tijdelijke lapmiddelen als CCS’, stelt Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu. Zij wil niet dat SDE++ vooral ondergrondse CO2-opslag subsidieert, maar pleit ervoor met de SDE-herziening technologie te stimuleren en versnellen die echt gaat helpen om CO2 voor de lange termijn terug te dringen.

Achtergrond

Mijnwater toont potentie geothermie bij energietransitie

Water uit ondergelopen mijngangen, verwarmt huizen in Heerlen. Deze techniek kan in heel Nederland worden toegepast.