Zoeken

Akkoord CO2 marktreserve is gamechanger

Jos Cozijnsen: "Emissiehandelssysteem fundamenteel verbeterd"

Het op afgelopen dinsdag gesloten akkoord tussen het Letse EU-Voorzitterschap, Europees Parlement en Europese Commissie is een onverwacht succes! Verwachtte ik in mijn eerdere column nog een slap akkoord, het is een ‘gamechanger' geworden. De Marktreserve treedt vroeger in dan het voorstel van de Commissie, 2019 in plaats van 2021. Het is ambitieuzer: het neemt ook een deel van het voor 2020 opgebouwde overschot op: de 900 miljoen ‘gebackloade emissierechten' (waarvan de veiling was uitgesteld) en het reservepotje van zo'n 600 miljoen ton niet gealloceerde emissierechten (omdat de industrie minder groeide of uitbreidde), samen zo'n anderhalf miljard emissierechten.

Daarnaast is het emissiehandelssysteem fundamenteel verbeterd. De Commissie moet elk jaar kijken of er een te groot overschot op de emissiemarkt is en er dus minder nieuwe emissierechten geveild worden, of dat er meer emissierechten moeten worden geveild. Bij een groot tekort kan er hooguit 100 miljoen ton emissierechten per jaar uit de reserve worden gehaald.
““De CO2-prijs zal weer bij bedrijven en de energiesector op de radar komen te staan””

Analisten verwachten dat de CO2-prijs langzaam maar zeker zal stijgen van 8 euro in 2015 tot 20 euro in 2020 naar 30 tot 40 euro in 2040. Opbrengsten van veilingen stijgen navenant. Reducties door de industrie leveren meer op. Kortom, de CO2-prijs zal weer bij bedrijven en de energiesector op de radar komen te staan.

Het akkoord moet nog formeel worden vastgelegd en de Europese Commissie gaat onderhandelen met partijen over het vormen van een Innovatiefonds voor de industrie. In eerste instantie zitten daar 50 miljoen ton emissierechten in (toekomstige waarde 1,5-2 miljard euro).

Dit akkoord komt gastheer Duitsland goed uit op de G7-top in juni, waar carbon pricing op de agenda staat. Het land kan dan laten zien dat het CO2-handelsyssteem weer aan de praat is gebracht. Het komt ook de EU goed uit op de Klimaattop in december in Parijs, waarop ze de aanscherping van klimaatbeleid voor 2020 kan laten zien.

Jos Cozijnsen is zelfstandig adviseur emissierechten. Meer informatie over hem vindt u op www.emissierechten.nl. Op Twitter is hij actief onder @timbales.

Jos Cozijnsen

Jos Cozijnsen is Carbon Specialist bij de Climate Neutral Group. Op Twitter is hij actief onder @timbales