Interview Peggy Liu, Joint US China Collaboration on Clean Energy
"In geen enkel ander land ter wereld wordt zoveel onderzoek gedaan naar het produceren van schonere energie. China is dan ook al lang niet meer de fabriek van de wereld, maar eerder het mondiale laboratorium van nieuwe, innovatieve projecten", stelt Peggy Liu, voorzitter van de Joint US China Collaboration on Clean Energy.
Peggy Liu is de grote initiator van JUCCE, een in Shanghai gevestigde non-profit organisatie die de ontwikkeling van schone energie op allerlei manieren stimuleert. In 2008 werd ze door het magazine TIME uitgeroepen tot ‘milieuheldin'. Naast haar inzet om tot een schoner China en een schonere wereld te komen, strijdt ze ook tegen de vooroordelen die er over haar land bestaan.
Autoriteiten grijpen elk experiment aan
"Veel mensen in het westen beseffen niet wat hier allemaal gebeurt. China is in de ogen van velen nog steeds een vervuilend land, maar het tegendeel is waar. Chinese autoriteiten grijpen zo'n beetje elk experiment aan, willen van alles uitproberen op het gebied van schone energie en staan ook bijzonder open voor kritiek. Op het moment dat er een goed project is ontwikkeld, kan het ook heel snel worden uitgerold."
De volksrepubliek moet daarbij vooral pionieren. "Er worden enorm grote nieuwe eco-steden gebouwd, in zeer korte tijd. Die zijn niet uniek in de wereld, maar wel als we over de schaal van China praten. Waar het westen bovendien 30 jaar zijn energiebeleid heeft kunnen ontwikkelen, moet China het nu doen, in heel korte tijd. En helaas is er geen magische knop waarop de Chinese overheid kan drukken, waarmee het hele land meteen ‘groen' is."
Internationale samenwerking
Liu hamert vooral op internationale samenwerking, omdat vervuiling niet bij de grenzen ophoudt. "Cultuur zorgt hier voor een probleem", erkent ze. "Chinezen spreken over het algemeen geen of slecht Engels, zijn niet gewend internationaal te werken, en gaan dus ook weinig op bezoek bij vakgenoten in het buitenland. Het voelt voor velen alsof ze de rok van hun moeder loslaten, en veel Chinezen vermijden dat, helaas."
Aan de andere kant is er voor - internationale - experts juist vooral veel in China te bereiken. "Met een mondiale commercialisatie van de markt zou de productie van schone energie goedkoper en efficiënter worden. Het draait allemaal om samenwerking tussen alle partijen die hiermee te maken hebben. Wie in deze branche echt iets wil bereiken, moet in China zijn, want op het gebied van schone energie gebeurt het hier, en nu."
Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium