Zoeken

De Haas: ‘Japanse overname Eneco geen verrassing’

Jeroen de Haas is niet verbaasd dat Eneco in Japanse handen komt. “Eneco werkt al lang serieus met Mitsubishi samen, dus de overname is voor mij geen verrassing”, aldus de voormalig Eneco-topman.

Met de overname van Eneco lieten Mitsubishi en Chubu andere bieders, zoals enerzijds Shell en pensioenfonds PGGM als anderzijds Rabobank en investeerder KKR, achter zich. De Haas is niet verrast door deze uitkomst. “Mitsubishi als overnamepartner is geen verrassing omdat ik deze onderneming altijd als een serieuze partij heb gezien.” De oud-CEO van Eneco wijst erop dat Eneco en Mitsubishi al langer samenwerken: “Mitsubishi kent Eneco goed en is sinds 2012 betrokken geweest bij het realiseren van het grote offshore windproject van Eneco, maar ook bij de aanleg van een groot batterijopslagproject in Duitsland.”

“Overname bewijst meerwaarde duurzame strategie”

Het Japanse concern profileert zich als een duurzame energieopwekker en De Haas ziet in de aankoop een bevestiging van de door de Japanners ingeslagen koers. “In mijn tijd als CEO van Eneco had Mitsubishi buitengewoon veel belangstelling voor alle activiteiten die te maken hadden met die duurzame strategie. Het verbaast mij dan ook niet dat ze Eneco hebben gekocht.”

De Haas ziet in de verkoop van Eneco een bewijs van de meerwaarde van duurzaam denken. “De overname is een mooie boodschap aan elke aandeelhouder in grote bedrijven in Nederland dat een duurzame strategie niet alleen goed is, maar ook financieel loont. Eneco is natuurlijk veel meer waard geworden door die duurzame strategie.”

“Geen grote weerstand verwacht vanuit 44 aandeelhouders”

Volgens Eneco is het bod van Mitsubishi en Chubu het beste, maar de 44 gemeenten die aandeelhouder zijn, moeten instemmen met de overname. De Haas verwacht geen grote tegenstand omdat de gemeenten eerder al instemden met verkoop. “Natuurlijk leveren de aandelen bij Eneco discussie op in de colleges en de gemeenteraden van de aandeelhouders. Dat is Eneco ook wel waard omdat het gewoon een belangrijk bedrijf is. Niet alleen in de regio waar de aandeelhouders zitten, maar ook voor heel Nederland. Het is goed dat daarover wordt gesproken, maar ik verwacht dat de meerderheid uiteindelijk akkoord gaat.” De overname gaat door als 75 procent van de aandeelhouders instemt met het bod van 4,1 miljard euro van Mitsubishi en Chubu.

“Eneco blijft ondanks Japanse eigenaren Nederlands”

Met de overname verdwijnt het laatste, volledig zelfstandige energiebedrijf in Nederland. De Haas denkt dat deze ontwikkeling past in een steeds internationaler opererende energiemarkt. “Het is belangrijk dat de nieuwe aandeelhouders de duurzame strategie doorzetten. Dat is belangrijker dan dat de aandeelhouders van Eneco per se Nederlands moeten zijn. Het bedrijf blijft toch Nederlands. Het heeft miljoenen klanten in Nederland. Het overgrote deel van de duurzame productiemiddelen zoals de windparken en zonneweiden staat in Nederland. Als je dan nieuwe aandeelhouders hebt die dat volledig ondersteunen en dat willen laten groeien, dan is dat alleen maar goed.”