Zoeken

Dick Benschop Te weinig vooruitgang op CO2 gebied

President-directeur Shell Nederland waarschuwt voor groei kolen

"Er wordt te weinig vooruitgang geboekt op CO2-gebied." Dat zegt Dick Benschop, President-directeur van Shell Nederland, in zijn inleiding voor het eerste Energiepodium Debat van 30 november.

Benschop wijst op de gevolgen van de groei van welvaart, vooral in Azië, voor het broeikaseffect: "We hebben net de zeven miljardste aardbewoner verwelkomd. Het goede nieuws is dat heel veel mensen uit China en elders uit een situatie van armoede komen en een eerste stap naar ontwikkeling zetten. Die economieën gaan door een intensieve fase van groei. Elke week komt er een stad van een miljoen mensen bij in de wereld."

In Europa leidt het handelssysteem voor uitstootcertificaten (ETS) niet tot een zinnige CO2-prijs, aldus Benschop. "Het gaat dus niet goed met de terugdringing van het broeikaseffect."

Benschop waarschuwt daarnaast voor de consequenties voor de snelle groei van energie uit kolen wereldwijd. "Het hardst groeit kolen. De groei daarvan is bijna net zo groot als de andere energievormen, zoals gas, olie en nucleair samen. Daardoor wordt het klimaatprobleem des te groter. Hoe eerder we CO2 reduceren, hoe beter. Omschakelen van kolen naar gas scheelt de helft van de uitstoot. Daar kan een enorme winst gehaald worden."

http://www.youtube.com/watch?v=yFI65ll3AS8

Volg ons op Twitter: @energiepodium