Wij hebben samen iets heel moois opgebouwd in Nederland. En het is nu aan ons om dit ook te beschermen en, waar mogelijk, nog mooier te maken. Dit betekent dat we ook zuinig moeten zijn op ons klimaat. We willen Nederland schoon doorgeven aan de generaties na ons. Verantwoordelijkheid nemen, niet alleen voor het hier en nu, maar ook voor de toekomst. En wel op een manier dat het voor iedereen behapbaar en betaalbaar is. Dat alle Nederlanders mee kunnen doen. Deze energietransitie is daarmee misschien wel een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Hoe wij de omslag maken van fossiele brandstoffen naar schone energie, hoe we ons land daarop inrichten en hoe we ervoor kunnen zorgen dat alle Nederlanders hier ook van profiteren is eerlijk gezegd veel te belangrijk om over te laten aan linkse partijen die dit onderwerp de afgelopen jaren erg geclaimd hebben. Eerlijk is eerlijk, dat heeft de VVD met vlagen ook laten gebeuren. Maar dat is verleden tijd, kan ik u verzekeren.
“Energietransitie niet over laten aan drammers”
Dat betekent dat we dit belangrijke thema niet over gaan laten aan drammers die voor ons willen bepalen hoeveel minuten per dag we mogen douchen, hoe vaak per week we vlees mogen eten of hoe vaak per jaar je met het vliegtuig op vakantie mag. Dat soort betutteling en bemoeienis is natuurlijk funest voor elke vorm van draagvlak in de samenleving. Ook helpt het voor het draagvlak niet dat partijen zoals GroenLinks pleiten voor nog sneller en nog meer klimaatambitie, terwijl nog niet volledig duidelijk is wat de klimaatmaatregelen gaan kosten. En laat de betaalbaarheid van klimaatmaatregelen nu juist het punt zijn waar mensen zich zorgen over maken. Bovendien is het voor GroenLinks makkelijk om dit vanaf de zijlijn te schreeuwen, omdat zij tijdens de formatieonderhandelingen zijn weggelopen van de onderhandelingstafel. Maar het is ook niet in goede handen bij de wegkijkers. Bij mensen die beweren dat er helemaal niets mis is. Ik weet dat ik deze mensen zelfs niet kan overtuigen van het feit dat de wereld rond is. Als zij willen volhouden dat hij plat is, als zij de wetenschap willen negeren zodat ze zelf maar geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen, dan is dat voor hun rekening. En helaas voor die van generaties na ons. Dat gaat de VVD niet laten gebeuren.
Ons land heeft klimaatbeleid met gezond verstand nodig. De hele wereld is op dit moment bezig met het energievraagstuk. Dan kunnen wij wat mij betreft als klein land maar twee dingen doen. We kunnen het allemaal over ons heen laten komen. Of we kunnen doen waar we in het verleden als klein landje altijd groot mee zijn geworden: wij kunnen de oplossingen verzinnen voor deze mondiale uitdaging. Dit is geen droom van mij of een fictief verhaal. Deze mentaliteit zit in het DNA van ons land. Kijk naar de expertise die wij in ons land hebben als het gaat om watermanagement. Nederland is wereldleider op dit gebied, dankzij onze deskundigen en innovaties. En wat dacht u van landbouw? Nederland is de tweede (!) landbouw exporteur ter wereld. Alleen de VS zijn groter. Ik vraag u hier even bij stil te staan. Dit is toch iets waar we ongelooflijk trots op mogen zijn? En er is geen enkele reden waarom we ook niet een dergelijke koppositie kunnen behalen als het gaat om innovaties in klimaatmaatregelen en technieken.
“Laat energietransitie onze economie versterken”
Wat de VVD betreft pakken we de kansen die deze transitie ons biedt met beide handen aan en richten we het zo in dat het onze economie versterkt, dat het vooral veel banengroei betekent voor Nederlanders en dat het zekerheid biedt voor veilige en betaalbare energie. Op een manier dat we onszelf niet voor altijd structureel afhankelijk gaan maken van dubieuze regimes uit het Midden Oosten of het regime van Poetin. We gaan dit wat de VVD betreft dus gewoon op z’n Hollands aanpakken. Met ambitie en lef, stap voor stap kijken wat het beste is voor ons land. Dit is niet van vandaag op morgen gerealiseerd en het zal ook niet gratis zijn. Maar wat de VVD betreft is het niet ‘CO2 reductie koste wat het kost’. We zullen afwegen of de kosten betaalbaar en behapbaar zijn en of het ons land ook genoeg oplevert. Verantwoordelijkheid nemen betekent immers alle belangen van ons land en de belangen van Nederlanders afwegen.
Wij Nederlanders zien echt het belang wel van een schone planeet. Van een fijne leefomgeving voor onze kinderen. Maar we willen niet door het leven met een schuldgevoel als we een gehaktbal eten, een keertje lang douchen of met het vliegtuig op reis gaan. En we zitten al helemaal niet te wachten op aangeprate klimaatstress omdat de CV ketel er ineens uit moet of omdat er van de ene op de andere dag voor duizenden euro’s aanpassingen van ons huis moeten komen. Daarom hamer ik zo op het feit dat ik mensen mee wil nemen. En het betaalbaar wil houden. Een basis van feiten, gebruik van gezond verstand en eerlijkheid over wat mensen hiervan gaan merken. Ook in hun portemonnee.
Beste Marieke,
Mijn vraag is of GroenLinks hierin met ons meedoet of liever vooruit blijft sprinten om straks tot de conclusie te komen dat de rest van Nederland is afgehaakt.
Groeten,
Dilan