Zoeken

Eickhout Hekkensluiter Nederland frustreert buurlanden

Auteur

Van Nistelrooij versus Eickhout

Reactie Van Nistelrooij: “Maak Zomerakkoord rond energiebesparing”

Column Bas Eickhout: ”Nederlandse blokkade op richtlijn energiebesparing opheffen”

Nederland is met haar luttele vier procent groene energie hekkensluiter in Europa en subsidieert energie- en uitstootintensieve sectoren en activiteiten. Aldus de Europese Commissie in haar beleidsadviezen aan Nederland deze week, waaruit ze de conclusie trekt dat duurzaamheid "geen grote rol speelt" in het beleid van de huidige regering. Ik neem aan dat dit geen leuke boodschap is voor een partij als het CDA, ook gezien jullie nieuwe verkiezingsprogramma waar duurzaamheid gelukkig een weer prominentere rol speelt.

De Commissie signaleert verder dat Nederland geen aparte doelstelling voor energiebesparing heeft; een beslissing die volgens de Commissie "heroverwogen" zou moeten worden. Nederland scoort namelijk onderaan in Europa op het gebied van energiebesparing. Een schande, zo vindt onder andere de Woonbond. Elke euro die de overheid in energiebesparing investeert levert zo´n twee tot vijf euro extra belastingkomsten en minder uitgaven aan werkloosheid (door de creatie van banen) op. Voor de huurder zijn energiebesparende maatregelen goed voor lagere woonlasten en een verbeterde kwaliteit van huizen.

Het Nederlandse wanbeleid frustreert ook onze buren, nu Nederland in Brussel dwarsligt in de onderhandelingen over de Europese richtlijn energiebesparing. In Europa kunnen energiebesparende maatregelen leiden tot twee miljoen groene banen, vooral in sectoren die hard door de crisis zijn getroffen, zoals de bouw. Investeren in energiebesparing leidt dus tot extra banen in Nederland. Niet investeren in energiebesparing staat gelijk aan het wegsluizen van ons geld naar de zakken van olieboeren zoals Poetin.

Met de steun van het CDA kunnen we werk maken van energiebesparing, zowel in Nederland als in Europa. Kan ik dus op de steun van jouw partij rekenen, Lambert, om de Nederlandse blokkade op de richtlijn energiebesparing op teheffen?

Met vriendelijke groet,

Bas Eickhout

Van Nistelrooij “Maak Zomerakkoord rond energiebesparing”

Beste Bas,

Je hebt gelijk, ook het CDA heeft ambitieuze doelen. Je kunt merken dat de verkiezingskoorts om zich heen begint te grijpen. De wedstrijd 'Wie is het groenste van het land' is begonnen. Prima toch!

Deze keer doe ik er maar eens aan mee. Meer doen met minder, dat kan ook in de energiesector. Minder CO2-uitstoot, bevorderen van concurrentiekracht en nieuwe banen creëren, wie is daar nou tegen? Net als Herman van Rompuy roep ik op om snel een akkoord te sluiten over de Europese energie efficiëntierichtlijn.

Waarom zitten de besprekingen over de energie-efficiëntie tussen de lidstaten en het Parlement muurvast? De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om de 20 procent energie efficiëntie doelstelling te bereiken in 2020. Een goed en haalbaar voorstelen met wat aanpassingen kan dat voorstel ook rekenen op mijn steun. Jouw collega's van de Europese Groenen kiezen er in de onderhandelingen met de lidstaten echter voor in te zetten op méér dan de afgesproken doelstelling van 20 procent. Ik begrijp dan ook wel dat jullie uitwerking van de voorstellen in deze crisistijd niet met gejuich zijn ontvangen.

Je vraagt mijn steun in het doorbreken van de impasse en deze verleen ik je graag, in de vorm van de volgende tip: niet overvragen maar er een interessante business-case van maken! Meer kijken naar wat wél kan. Dat heeft GroenLinks ook bij het Lenteakkoord getoond. Nu in Brussel nog! Beter nu een richtlijn die ons dichter bij het behalen van de doelstellingen brengt, dan helemaal niks. GroenLinks heeft in Nederland laten zien dat het kan én moet. Als jullie dat doen, dan tref ik je graag in het radicale midden en vieren wij spoedig het Brusselse Zomerakkoord.

Met vriendelijke groet,

Lambert van Nistelrooij

Lambert van Nistelrooij en Bas Eickhout zijn Europarlementariërs voor CDA en GroenLinks

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium

Van Nistelrooij versus Eickhout

Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij (CDA) en Bas Eickhout (GroenLinks) gaan met elkaar in debat in hun vaste column over de Europese energiepolitiek.