Zoeken

Energiedak integreert zonnepanelen volledig

Winnaar energiesprongprijs GasTerra Transitie Jaarprijs 2011

Ieder jaar roept GasTerra middels de GasTerra Transitie Jaarprijs alle studenten van hogescholen op om mee te werken aan het verduurzamen van de energievoorziening. Dat heeft al heel wat mooie concepten opgeleverd. Maar hoe gaat het verder na het winnen van de prijs? In deze serie maken we een rondgang langs de winnaars van de afgelopen jaren. Zoals het Energiedak, waarmee een team van Hogeschool Zuyd in 2011 de Energiesprongprijs in de wacht sleepte.

Het Energiedak is in feite een poging om zonnepanelen volledig te integreren in het dak, vertelt Stefan Sigwarth van Hogeschool Zuyd. "Niet alleen op esthetische, maar ook op technische wijze." Dit Energiedak wordt prefab aangeleverd en is bij uitstek geschikt voor nieuwbouw, omdat het dan meteen in de rest van het gebouw geïntegreerd kan worden. Het kan ook prima gebruikt worden bij renovatie van zadeldaken (schuine daken). "Na vijftig tot zestig jaar is een zadeldak aan vervanging toe en zou het goed vervangen kunnen worden door een Energiedak. Dit vergt slechts een iets grotere investering dan een traditioneel dak", aldus Sigwarth.

Energiesprongprijs
De Energiesprongprijs is een speciale prijs als onderdeel van de GasTerra Transitie Jaarprijs. Deze prijs is voor het beste idee in de gebouwde omgeving. Sigwarth vertelt dat gebruikgemaakt is van een aantal innovatieve technieken. "Zo passen we een micromorph zonnepaneel toe. Dit type zonnepaneel levert minder rendement op dan de gewone mono- en polykirstallijne (blauwe en zwarte) zonnepanelen die nu overal op de daken liggen. Bij het Nederlandse weertype met vrij veel bewolking brengt dit type zonnepaneel echter meer op. Het kan bijvoorbeeld zelfs op de noordzijde van een dak geplaatst worden. Zo ontstaat twee keer zoveel dakoppervlak aan zonnepanelen."

Na het winnen van de Energiesprongprijs heeft de school het project verder opgepakt, vertelt Sigwarth. "Sinds vorig jaar hebben we er helaas geen technische studenten meer op kunnen zetten, omdat er op het moment weinig studenten werktuigbouwkunde zijn. Wel houden op dit moment drie studenten People & Business Management een relatief groot enquêteonderzoek onder potentiële klanten van het Energiedak. Zo kijken ze wat hun beweegredenen zijn om een dergelijk grote investering wel of niet te doen en of klanten weten hoe ze zo'n Energiedak kunnen financieren. In september hopen we er dan weer een technische student op te kunnen zetten, zodat ook de technische kant verder wordt ontwikkeld."

Aandacht voor energie
Aandacht voor energie is er binnen de opleiding werktuigbouwkunde van Hogeschool Zuyd voldoende, misschien zelfs wel te veel, vertelt Sigwarth. "Zo was vorig jaar zomer 90 procent van de studenten die afstudeerden alleen maar met energiegerelateerde zaken bezig. Dan raken andere aspecten van de echte werktuigbouw, zoals de constructiekant, toch ondergesneeuwd."

Volg ons op Twitter: @energiepodium