Zoeken

GFT-vreter krijgt steeds verder vorm

Winnaar GasTerra Transitie Jaarprijs 2011

Ieder jaar roept GasTerra middels de GasTerra Transitie Jaarprijs alle studenten van hogescholen op om mee te werken aan het verduurzamen van de energievoorziening. Dat levert mooie concepten op. Zoals de GFT-vreter, waarmee een team van de HAN, Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen, de Transitie Jaarprijs 2011 heeft gewonnen.

De GFT-vreter is een biovergister voor thuisgebruik. "In plaats van gft in de compostbak te storten, kun je zelf eenvoudig biogas produceren met behulp van deze GFT-vreter. Dat biogas kun je bijvoorbeeld gebruiken om bij te stoken in de cv-ketel", vertelt student werktuigbouwkunde Jacob van den Heuvel. Samen met Jeffrey Vink, Martha Jalink en Roy van Versseveld bedacht hij dit winnende concept.

Prijzengeld

Het prijzengeld wordt goed besteed, vertelt projectleider Johan van Eijden. Zo wordt er inmiddels een vergister gebouwd. Hiervoor is de samenwerking gezocht met Enki-Energy. Dit bedrijf ontwikkelt en ontwerpt bioreactoren voor anaerobe vergisting van organisch afval. "Met die vergister hopen we echt biogas uit gft te produceren. Het is de bedoeling om dit biogas toe te voegen aan een normale cv-ketel en dan te kijken wat dat oplevert aan rendement. Bijkomende vragen zijn: hoeveel biogas mag je bijmengen? Kun je dat zomaar toevoegen en waar kun je dat het beste doen?" Zodra de vergister gereed is, zal begonnen worden met testen, vertelt Van den Heuvel. "Tijdens het volgende GasTerra Jaarcongres hopen we de eerste resultaten bekend te kunnen maken."

Naast de aanschaf van een prototype vergister wordt binnen de HAN een installatie gemonteerd om wat met dat biogas te kunnen doen. "Ook is van het prijzengeld de nodige meetapparatuur aangeschaft. We hopen dat we deze apparatuur ook voor het reguliere onderwijs kunnen gaan gebruiken. De studenten hebben hier natuurlijk practicum op het gebied van de energietechniek en wij trachten hen daarbij ook te onderwijzen op het gebied van duurzame energie", vertelt Van Eijden.

Verschuiving

Belangstelling voor energie neemt de laatste jaren toe. Van Eijden: "Werktuigbouwkunde bestaat in hoofdlijnen eigenlijk uit twee takken. De constructieve werktuigbouwkunde en de energetische werktuigbouwkunde. Was in het verleden de belangstelling het grootst voor de constructieve werktuigbouwkunde, nu vindt er langzamerhand een verschuiving plaats naar de energetische werktuigbouwkunde." Dat ervaart ook Van den Heuvel: "Volgend jaar moet ik voor mijn studie een minor kiezen. Die ga ik ook in de richting van de energie doen. Dan wordt tevens aandacht besteed aan duurzaamheid en manieren om energie te besparen."

Wat dat betreft is het initiatief van GasTerra voor het uitreiken van een Transitie Jaarprijs een goede, vindt Van Eijden. "Ieder initiatief dat bijdraagt om techniek voor het voetlicht te brengen in de maatschappij dragen wij een warm hart toe. Daarnaast is de kennis omtrent gas slechts bij een beperkt aantal mensen aanwezig. Dat is jammer, want met meer deskundigen kun je het beschikbare gas op een betere manier exploiteren."

Meer informatie over de GasTerra Transitie Jaarprijs vindt u op http://gasterratransitiejaarprijs.nl/intro/. Deelnemen aan de jaarprijs kan nog tot 30 april. Op 12 juni zal de prijswinnaar van 2012 bekend worden gemaakt.

Volg ons op Twitter: @energiepodium