Zoeken

GroenLinks wil debat met Rutte en Kamp over klimaatzaak

Rechter oordeelt dat staat CO2-reductie met 25 procent moet terugbrengen in 2020

Vanochtend heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld dat de Nederlandse staat de CO2-uitstoot moet terugbrengen met 25 procent per 2020. Dat is meer dan de 17 procent waar Nederland nu op koerst. Klimaatvereniging Urgenda spande deze zaak, de eerste in zijn soort, aan. Het oordeel van de rechter kunt u hier terugkijken en het volledige vonnis hier teruglezen. Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks reageert: "Voor het eerst heeft een rechter gezegd dat de staat een wettelijke zorgplicht richting de burger heeft op dit gebied."

Wat betekent dit vonnis wat u betreft voor het Nederlandse energiebeleid?
"Ik heb een debat aangevraagd met premier Rutte en minister Kamp over deze uitspraak. Dit is een ‘landmark'-zaak voor Europa. Voor het eerst heeft een rechter gezegd dat de staat een wettelijke zorgplicht richting de burger heeft op dit gebied. 25 procent CO2-reductie per 2020 is internationaal gezien het minimum. De benodigde maatregelen zijn volgens de rechter te nemen zonder dat dit een onredelijke belasting op de staat legt. Gewoon doen dus."
““We moeten gewoon aan de bak””

Een belangrijk discussiepunt rond deze zaak is of de rechterlijke macht hierover moet besluiten, of dit moet laten aan de politiek. Wat is uw standpunt daarover?
"Het is goed dat de rechter ingrijpt. In onze grondwet staat dat de staat een zorgplicht heeft voor de leefomgeving. Nederland heeft ook vele internationale verdragen getekend die hetzelfde zeggen. Ik vind deze motivatie van de rechtbank volledig terecht. Hij ligt ook in lijn met waar GroenLinks al 20 jaar voor pleit."

Hoe moet volgens u in de praktijk vorm worden gegeven aan dit oordeel?
"We moeten intensiever doorgaan met wat we aan het doen zijn: meer woningen en gebouwen isoleren, het energieverbruik terugbrengen, serieus iets doen aan het verkeer op de weg en het vrachtverkeer. Neem een set maatregelen uit ons verkiezingsprogramma en je komt er, met minder files en een robuustere industrie. Het is een waanidee van rechts dat als je klimaatmaatregelen neemt, je land niet meer concurrerend zou zijn.

In Europa halen we gemiddeld 27 procent CO2-reductie per land, zonder al te veel inspanningen. Nederland zit daar wat onder omdat we een wat viezer, fossieler land zijn. We moeten gewoon aan de bak. Het is zeker niet onhaalbaar."