Zoeken

Kiezen voor een rimpelloze energievoorziening

Auteur

Gerard Martinus

Gerard Martinus, GasTerra: "Het wegvallen van 1 procent van mijn energievoorziening is al volstrekt onacceptabel"

Een belangrijke voorwaarde voor een goed werkende vrije markt is keuzevrijheid voor consumenten. Maar keuzevrijheid veronderstelt criteria die gebruikt worden om een keuze te maken. Om te kunnen bepalen welke criteria relevant zijn voor het maken van een keuze, is kennis nodig over wat belangrijk is. Een goed voorbeeld wordt gegeven door de beautyindustrie: om jong over te komen is het van belang er jong uit te zien. We zien er jong uit met een gladde huid, dus moeten we crèmes kopen die onze huid gladtrekken. Of erger nog, ons volspuiten met een neurotoxisch gif.

““Ik wil leveringszekerheid als keuzecriterium terugzien””

Het besef dat voor een goede keuze de juiste informatie nodig is, begint op de energiemarkt post te vatten. Het primaire criterium, eerst sterk naar voren geschoven door de toezichthouder en later opgepikt door belangenorganisaties als Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond, is de prijs. De laatste twee beseffen dat dit niet het hele verhaal is, want bij de door hen georganiseerde gezamenlijke inkoopacties stellen ze aan de aanbieders de randvoorwaarde dat het om groene stroom gaat. In het besef dat een dergelijke algemene kenschetsing nog altijd onvoldoende informatie geeft is een aantal organisaties onlangs gekomen met een ranking van het aanbod van de verschillende leveranciers.

De vraag is of we er hiermee zijn. Natuurlijk, stroom moet betaalbaar zijn. En ja, stroom moet duurzaam zijn. Maar als medewerkers van een bedrijf dat al sinds jaar en dag leveringszekerheid hoog in het vaandel heeft staan, wil ik dit ook graag als keuzecriterium terugzien. Want dit is eigenlijk mijn hardste eis. Waar ik bij de prijs al snel bereid ben om een 10 procent hogere prijs te accepteren en ik wat betreft de groenheid van mijn stroom besef en accepteer dat dit in de praktijk misschien wel voor 50 procent uit fossiele bronnen komt, ondanks mijn 100 procent groenestroomcontract, daar is het wegvallen van 1 procent van mijn energievoorziening al volstrekt onacceptabel. We hebben het dan immers over bijna vier dagen zonder energie.

Dus hoog tijd voor inzicht in leveringszekerheid die mijn leverancier mij kan bieden. Daar ben ik gauw bereid een paar cent extra voor te betalen. Zodat de leverancier een afgewogen productieportfolio kan inkopen waarmee hij zekerheid kan geven. Om in de vergelijking van de beautysalon te blijven: zodat ik weet of met mijn betaalbare groengascontract een botoxbehandeling koop of inzet op echte verjonging.

Ik heb in ieder geval mijn eerste stap gezet. Ik ben terug van de winnaar van een inkooptender naar een leverancier van wie ik er op vertrouw dat hij aandacht heeft voor een betrouwbare energielevering. Maar: vertrouwen is goed, kennis is beter!

Gerard Martinus

Gerard Martinus is Coördinator Energietransitie bij GasTerra