Zoeken

Lage WOZ waarde wegens windmolens is self fulfilling prophecy

Auteur

Joris Wijnhoven

Joris Wijnhoven, Greenpeace: "Bestuurlijke obstructie tegen nieuwe windparken mag, maar of het veel oplost?"

De gemeente Aa en Hunze zette zichzelf vorige week weer flink op de kaart. In 2013 pleitte er al eens een wethouder voor urineren onder de douche (zéér waterbesparend). Twee maanden terug stapte een wethouder (nota bene alweer van GroenLinkshuize) naar de rechter om te bepleiten dat de inzet van de rijkscoördinatieregeling voor windparken De Drentse Monden en Oostermoer niet zou deugen. Eind maart was de gemeente opnieuw in het nieuws. Dit keer omdat ze de WOZ-waarde van 650 woningen binnen een straal van 1 kilometer van nog te bouwen windparken preventief heeft verlaagd met 2,5 tot 12,5%.

In Drenthe lijken bestuurders de laatste tijd sowieso een tikje losgeslagen. Wat te denken van het dreigement van Commissaris der Koning Tichelaar, die aankondigde bestuurlijke obstructie te zullen plegen tegen nieuwe windparken of asielzoekerscentra als de gevangenis van Veenhuizen niet open blijft. Het zijn bestuurlijke omgangsvormen waar je even aan moet wennen. Het mag allemaal, maar of het veel gaat oplossen?

Het valt nog niet mee om te duiden wat Aa en Hunze tot de aanpassing van de WOZ-waarde heeft gebracht. In de eerste plaats is de timing nogal opvallend. Er staan nog nul molens en toch zou de waarde van huizen al met 12,5% zijn gedaald. Dat is nogal een bewering. De huizenprijzen in krimpgebieden staan (vervelend genoeg) sowieso onder druk, maar het lijkt me nog geen sinecure om met een precisie die de gemeente nu pretendeert aan te geven dat de dreigende komst van windmolens tot zulke hoge waardedaling kan leiden. Onderzoek van de VU en de UVA uit 2014 komt stukken lager uit: huizenprijzen in de buurt van nieuw gebouwde windmolenparken dalen met zo'n 1,4 tot maximaal 2,3%.

““De reuk van ellende die windmolens met zich mee zouden brengen neemt met zo’n actie alleen maar toe””

Wie is er nu helemaal gebaat bij een actie als deze? De bouw van windmolens, waar dan ook in Drenthe, in elk geval niet. De reuk van ellende die windmolens met zich mee zouden brengen neemt alleen maar toe. Dat helpt niet voor welke vorm van acceptatie dan ook. Met haar doelbewuste verzet bewijst de gemeente ook geen dienst aan collega gemeenten, burgercoöperaties en projectontwikkelaars die wél windmolenparken wensen te realiseren.

De gemeente lijkt vooral een boodschap naar provincie en Rijk te willen zenden met als strekking: "Kijkt u toch eens wat een narigheid u over ons heen stort. En het kost allemaal nog geld ook". Dat gaat er vast in als koek bij geharnaste tegenstanders van windparken, maar zou iedereen daar nu zo blij mee zijn? Lijkt me bijvoorbeeld niet zo fijn als je huis door zo'n ingreep van de gemeente onderwater komt te staan.

Want wat is het effect van zo'n WOZ-korting? Ongeveer hetzelfde als wanneer de gemeente een spandoek naast je huis hangt met de tekst: "Ga hier niet wonen, het is hier niet pluis!" Een self fulfilling prophecy heet zoiets. Leuk misschien als steuntje in de rug als je een compromisloze campagne tegen windmolens voert, maar vrij beroerd als je ooit van je huis af wil. Je zou wensen dat iemand bezwaar maakt tegen die berekende WOZ-waarde, zodat de gemeente wordt uitgedaagd te onderbouwen hoe ze hiertoe gekomen is. Dikke kans dat de rechter er een streep door zet.

Al met al lijkt de gemeente Aa en Hunze vooral een wit voetje te willen halen bij actievoerders binnen haar eigen bevolking. Maar daarbij schiet ze op minstens drie punten tekort: haar eigen verantwoordelijkheid bij het halen van de grote opgave om van gas, olie en kolen af te komen. De erkenning dat er ook burgers zijn die juist vóór windmolens zijn (in Nederland wil 78% van de mensen juist méér wind). En het dienen van de belangen van burgers die om wat voor een reden dan ook van hun woning af willen komen.Ik verlang haast terug naar de tijd dat we Aa en Hunze maar van één ding kenden: zijn koppositie op de alfabetische lijst van Nederlandse gemeenten.

Joris Wijnhoven

Joris Wijnhoven is Campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. Op Twitter is hij actief onder @JorisW_GP