Zoeken

TV-show Watt Nu?! schudt kijkers wakker

Auteur

John Kerkhoven

Veel prominente Nederlanders pleiten voor Energie Deltaplan in RTL-show

John Kerkhoven, het brein achter http://www.energietransitiemodel.nl/, hoopt dat de noodzaak voor een nieuwe energievoorziening doordringt tot de kijkers van het nieuwe TV-programma Watt Nu?!.

Prominent Nederland geeft in het nieuwe TV-programma ‘Watt Nu?!' zijn visie op de energietoekomst met het Energietransitiemodel. Met een enkele uitzondering gaan ze allemaal voor een heftige energietransitie.

Met het Energietransitiemodel willen we mensen helpen om na te denken over de gevolgen van hun keuzes voor de energietoekomst. Om het model verder onder de aandacht te brengen en ervoor te zorgen dat de energiekennis in Nederland toeneemt, heeft mijn bedrijf Quintel Intelligence samen met GasTerra, Shell, Alliander, Milieu Centraal en de stichting Natuur en Milieu besloten een TV-programma te maken over energietransitie.

Steeds schetsen twee gasten in het Energietransitiemodel hun visie op de energietoekomst van Nederland en dat leidt tot opmerkelijke inzichten. Zo blijken in de eerste uitzending Jolande Sap (lijsttrekker GroenLinks) en Hans Alders (voorzitter Energie Nederland, de branchevereniging van Nederlandse energiebedrijven) een verbond te sluiten om samen op te trekken tegen het huidige kabinet, dat in hun beider ogen veel te weinig doet aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Hans Alders en de elektriciteitssector gaan voor 95% minder CO2-uitstoot in 2050. Wie had gedacht dat Energie Nederland dichter bij de oppositie staat dan bij het huidige kabinet?

Peter Molengraaf (directeur van Liander en CEO van Alliander) en GertJan Lankhorst (CEO van GasTerra) pleiten in een komende uitzending voor het inkrimpen van centrale elektriciteitsopwekking en veel meer inzet van hernieuwbare en gasgestookte, decentrale elektriciteitsopwekking in de gebouwde omgeving. Peter ziet daarbij ook op zich afkomen dat nieuwe woonwijken en woningen alleen nog maar een elektriciteitsaansluiting hebben, en dat gas daar dus niet meer nodig is.

René Leegte (Tweede Kamerfractie VVD) pleit daarentegen voor een verhoging van het aandeel duurzame energie in 2030 naar 14% en de bouw van 3 kerncentrales in Nederland voor 2030, terwijl zijn gesprekspartner Marco Witschge (Directeur stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie) denkt dat we in 2030 op 66% duurzame energie moeten zitten en dat we daarbij helemaal geen kerncentrales nodig hebben.

Meerdere deelnemers aan Watt Nu!? pleiten voor een energie Deltaplan. Een plan waarin we met z'n allen de energiehuishouding van Nederland compleet gaan verbouwen. Prominent Nederland is het hier in grote mate over eens. Laten we hopen dat de noodzaak voor een nieuwe energiewereld nu ook doordringt naar de kijkers.

'Watt Nu?!' ( http://www.wattnu.nl/ ) wordt iedere dag van zondag t/m vrijdag op een wisselend tijdstip uitgezonden op RTL 7 en RTL Z. Op RTL XL (http://www.rtl.nl/xl), de Uitzending Gemist van RTL, zijn alle uitzendingen nog eens na te kijken. In totaal komen er 12 uitzendingen die in de periode 1 april - 1 juli in het weekend worden uitgezonden. Daarnaast wordt doordeweeks het programma elke dag herhaald. Presentator van het programma is Joris Putman, die inmiddels zijn strepen heeft verdiend met TV-programma's over energietransitie en duurzaamheid. Op http://www.energietransitiemodel.nl/ kun je zowel de link naar de scenario's vinden als naar de website van het tv programma.

John Kerkhoven

In zijn column 'Harde cijfers' schrijft John Kerkhoven, Managing Partner bij Quintel Intelligence, over de harde cijfers en de emotie in het energiedebat. John Kerkhoven is het brein achter de site www.energietransitiemodel.nl, de plaats waarop iedereen zijn eigen scenario kan maken voor het energiebeleid van de toekomst.