Zoeken

Vier van Verhagens topsectoren gaan voor biobased

Vier van de door minister Maxime Verhagen (ELI) aangestelde topsectoren stellen gezamenlijk voor om te investeren in de biobased industrie. Dat stelt senator voor het CDA en oud-topman van Shell Rein Willems, die door Verhagen is aangesteld als boegbeeld voor de chemiesector. De topsectoren adviseren de minister deze maand hoe hij zijn 1,5 miljard aan innovatiefondsen moet spenderen.

Willems licht alvast een tipje van de sluier. "Energie, agrofood, de tuinbouwsector en de chemie gaan samenwerken in onderzoek naar groene chemie en groene materialen." De vier topsectoren kiezen daarbij voor een aanpak waarbij publiekprivate samenwerking tussen het bedrijfsleven, overheid en de wetenschap centraal staat. Willems: "Met het geld van Verhagen willen we de bestaande publiekprivate samenwerking versterken. De topsectoren energie, agrofood, tuinbouw en chemie schrijven nu een gezamenlijk ondernemingsplan om het onderzoek naar biobased industrie in Nederland te verbeteren."

Dergelijke publiekprivate onderzoeken zijn volgens Willems de afgelopen jaren al erg succesvol geweest. "Vier jaar geleden werd er zo'n 30 miljoen geïnvesteerd in publiekprivate samenwerking voor onderzoek en innovatie in de chemie. Dat bedrag is al gegroeid naar 120 miljoen in 2011. Er zijn mooie resultaten geboekt, met bijvoorbeeld een aantal buitenlandse bedrijven die hun afdelingen voor research en development naar Nederland hebben gehaald. Dat kwam door onze kenniscentra op het gebied van polymeren en katalyse."

Midden- en kleinbedrijf

Willems wil daarnaast zorgen dat het midden- en kleinbedrijf makkelijker toegang krijgt tot de kennis van de publiekprivate instellingen. "Het blijkt dat het contact moeizaam verloopt. Er is te veel rompslomp. We ontwikkelen nu investeringsfondsen en revolving funds om dat probleem op te lossen."

Volg ons op Twitter: @energiepodium