Zoeken

Waarom de term smart grid verkeerd is

Niet het elektriciteitsnetwerk zelf, maar de apparaten gekoppeld aan het netwerk moeten slim zijn.

John Kerkhoven, het brein achter http://www.energietransitiemodel.nl/, vindt de term ‘Smart Grid' leuk voor netbeheerders, maar niet geschikt voor consumenten.

De meeste mensen, inclusief de professionals, weten niet precies wat een Smart Grid is. Ook op Wikipedia weten ze het nog niet zeker, want de Engelse, Nederlandse en Duitse versies geven totaal andere definities. Maar het onderwerp staat overduidelijk in de belangstelling.

Mij is altijd verteld dat elektronen hun eigen weg zoeken over een elektrische kabel. Dus die elektronen zijn zelf 'slim' genoeg om te komen op de plek waar ze nodig zijn. Bij teruglevering vanuit je zonnepanelen thuis loopt de stroom gewoon de andere kant op. Daar hoeft het netwerk niet slim voor te worden gemaakt.

Eigenlijk hoeft het netwerk zelf dus helemaal niet zo slim te zijn. Het gaat erom dat de apparaten gekoppeld aan het uiteinde van het netwerk slim zijn. De apparaten in je huis moeten anticiperen en reageren op de wensen van haar bewoners. Je elektrische auto moet op basis van jouw wensen zich op het juiste moment opladen.

Kortom: de term 'Smart Grid' is ongelukkig gekozen. Een betere term zou 'Slim Leven' zijn. Het gaat namelijk niet alleen om dat elektriciteitsnetwerk zelf, maar juist om de apparaten die uw en mijn leven leuker en comfortabeler maken. De term 'Smart Grid' is voor netbeheerders, de term 'Smart Living' is voor iedereen.

Zelfs het slim inzetten van apparaten om kosten in het netwerk te vermijden (netverzwaring) of onbalans van zonnestroom of warmtepompen op te vangen is niet de goede weg. Dat is voornamelijk een functie van slimme apparaten aan het uiteinde van het netwerk, en niet van het netwerk zelf.

Ik zal u een voorbeeld geven van mijn eigen huis. Ons huis ziet me tegenwoordig aankomen als ik de oprit oprijd en zet dan de buitenverlichting aan. Even later gaat de verlichting in de hal vanzelf aan, zodra ik de deur open doe. Mijn vrouw zet via haar smartphone alle lichten in de woonkamer en de eetkamer op een dimstand die ze prettig vind. Nog twee aanrakingen van het scherm en er staat ook gezellige muziek op.

Ineens zien we dat de lantaarnpalen in de straat niet meer branden; er is een blackout. Later dit jaar merken we daar hopelijk niets meer van, het battery backup systeem van het huis zal dan de stroomvoorziening overnemen. Doordat de elektrische auto tegen die tijd staat gekoppeld aan het huis hebben we ruim 20 kilowattuur backup stroom. Genoeg om de nacht mee door te komen, totdat de zonnepanelen weer actief worden.

In mijn huis werken de domotica, het klimaatsysteem, de muziekinstallatie, de beveiligingssensoren, het battery backup systeem en de elektrische auto allemaal samen om het ons naar de zin te maken. Mijn slimme huis kan zelfs reageren op mijn wensen als het Grid een Dead Grid is.

Een Smart Grid is niet iets dat je wilt hebben. Een Slim Huis of een Knappe Auto is dat wel. Slim leven is prettig, een Smart Grid is iets onbegrijpelijks voor de gewone mens. Misschien moeten we de term om verdere verwarring te voorkomen dan ook maar niet meer gebruiken.

Volg ons op Twitter @energiepodium

John Kerkhoven

In zijn column 'Harde cijfers' schrijft John Kerkhoven, Managing Partner bij Quintel Intelligence, over de harde cijfers en de emotie in het energiedebat. John Kerkhoven is het brein achter de site www.energietransitiemodel.nl, de plaats waarop iedereen zijn eigen scenario kan maken voor het energiebeleid van de toekomst.