Zoeken

Hoogmoed, wensdenken en opportunisme

Nieuws

Hoogmoed, wensdenken en opportunisme

In zijn nieuwe boek ‘Droomland’ analyseert en evolueert onderzoeker en publicist Remco de Boer het Nederlandse energie- en klimaatbeleid van de afgelopen decennia. De lezer blijft in verbijstering achter over zoveel overspannen ambities, onvervulde beloften, onrealistische plannen, gebrekkige kennis en kunde en het daaruit onvermijdelijk volgende zwabberbeleid.

Nieuws

Waardevolle lessen van 25 jaar vrije elektriciteitsmarkt – deel 2

Op 25 mei 1999 werd de Nederlandse elektriciteitsmarkt geliberaliseerd. In eerste instantie kregen alleen grootverbruiker keuzevrijheid voor hun stroomleverancier, later ging de markt open voor kleinere bedrijven en consumenten. Dit jubileum vieren we met twee podcasts waarin we terugblikken op wat de vrije stroommarkt ons heeft opgeleverd, en waarin we ook vooruitkijken naar oplossingen voor de problemen van nu en de toekomst. In een tweedelige podcast blikt Noud Köper terug met hoofdrolspelers van die tijd. In deel 2 gaat Noud Köper in gesprek met drie hoofdrolspelers op die markt: Hans Grünfeld (directeur VEMW, grootverbruikers), Paul van Son (destijds handelshuis EnTrade / Essent Energy Trading, tevens oprichter van Europese handelaren vereniging EFET in 1999 en in 2023 ZETA (Zero Emissions Traders Alliance) en Bert den Ouden, oprichter van elektriciteitsbeurs APX en tegenwoordig directeur van het HyXchange waterstofbeursproject. Naast boeiende verhalen over de start van de stroommarkt klinken er ook veel kritische noten over de situatie van vandaag. Zoals op de energiepolitiek van de Europese Commissie die de vrije stroom- en gasmarkt in de weg staat en frustrerend is voor de snelle opbouw van een waterstofmarkt. Verder zijn er grote zorgen over de netcongestie, waardoor bedrijven onvoldoende kunnen verduurzamen, en de sterk gestegen kosten van het elektriciteitsnet waarmee Nederland opnieuw uit de pas loopt met het buitenland.

Nieuws

Waardevolle lessen van 25 jaar vrije elektriciteitsmarkt – deel 1

De Nederlandse vrije elektriciteitsmarkt bestaat 25 jaar. Op 25 mei 1999 vond de eerste fase van de energieliberalisering plaats, waarbij grootverbruikers de vrijheid kregen om te kiezen voor hun stroomleverancier. In deze podcast blikt Noud Köper terug met hoofdrolspelers van die tijd. Welke lessen hebben we geleerd die kunnen helpen om de huidige uitdagingen op de stroommarkt het hoofd te bieden? In deel 1 van de podcast komen de makers van de markt aan het woord: toenmalig DG Energie Noé van Hulst, oud-TenneT-COO Ben Voorhorst en Bert den Ouden, oprichter van de Amsterdamse elektriciteitsbeurs APX.

Nieuws

Dankzij mest energieneutraal

De ast van Energiepodium.nl bezoekt Twente. Vlakbij Noord Deurningen werken hier zes melkveebedrijven samen. Zij zetten de mest van de koeien om naar biogas. Het project kwam tot stand met de hulp van Stichting Duurzaam Deurningen. Een van die bedrijven is een IJsboerderij. Eigenaar Erik Kuiper en Jeroen Hulsebeek van Stichting Duurzaam Deurningen vertellen hoe zij ondanks tegenslag succesvol zijn geworden. Inmiddels beheren zij nu ook zelf een eigen netwerk van tien kilometer lengte dat twee grote afnemers voorziet van biogas. Wie de heren spreekt hoort idealisme en een groot hart voor de energietransitie. Hun aanpak minimaliseert de uitstoot van stikstof en maakt hun dorp energieneutraal.

Nieuws

Het Mauritshuis: misschien wel het duurzaamste museum van Den Haag

In columns en opinieartikelen wordt op Energiepodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen en bedrijven die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt (?) ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: het Mauritshuis, niet alleen het mooiste maar misschien ook wel het duurzaamste kunstmuseum van Den Haag.

Nieuws

Nieuwe ‘Noordzeeburgemeester’ is dagelijks met energietransitie bezig

‘De winnaar van de afgelopen jaren is de Noordzee, daar vindt ook de echte energierevolutie plaats’, betoogde columnist Frank van den Heuvel onlangs op EnergiePodium. Joris Koornneef, sinds eind 2023 Burgemeester van Jouw Noordzee, kan zich in die omschrijving vinden, maar weet ook dat alle zeilen moeten worden bijgezet om alle geplande en gedroomde ontwikkelingen mogelijk te maken. Bovenal ziet hij als zijn missie om de Noordzee naar de wal te brengen.

Nieuws

Masterclass Energietransitie is schot in de roos in VO en op MBO’s

Omdat de energietransitie (nog) niet in het curriculum van het voortgezet onderwijs en het MBO zit, biedt Darel Education sinds 2018 masterclasses aan over dit onderwerp. “Een genuanceerde en interactieve dialoog met jongeren over de energietransitie op basis van de feiten, is nodig om hen inzicht te geven in deze belangrijke maatschappelijke transformatie”, verzekert Jelte Bosma, initiatiefnemer en mede-bestuurder van Darel Education.

Nieuws

Vervang ISDE-subsidie op isolerend glas door (tijdelijke) btw-verlaging naar 0%

Als overheid wil je toch dat alle burgers met koopwoningen nog aanwezig enkel en oud dubbel glas zo snel mogelijk vervangen door nieuw HR++ of HR+++-glas? Die vraag stelt Karen Romme, om meteen te vervolgen met de vraag waarom je dan de btw daarop niet gewoon van 21% naar 0% verlaagt? En haal je de subsidie op dat glas die iets meer is, maar een beperkte groep mensen bereikt, niet tegelijk uit de ISDE-regeling voor woningen? “Dat maakt het naast veel overzichtelijker voor burgers, ook aantrekkelijker om bij de vervanging van één kapotte ruit daarvoor te kiezen. Het prijsverschil tussen gewoon dubbel glas en HR++-glas ligt immers rond de 20-25%.”

Nieuws

‘CCS helpt om te decarboniseren zonder te de-industrialiseren’

Na zeven jaar van administratief en juridisch hordelopen kan het Rotterdamse CCS-project Porthos (Port of Rotterdam CO2 Transport Hub and Offshore Storage) eindelijk van start. In april gaat de figuurlijke eerste schop de grond in. Energiepodium ging op bezoek bij de ceo van Porthos, Hans Meeuwsen, en hoorde hem uit over de noodzaak, de moeizame voorbereiding, de financiering en de uitvoering van Porthos en over de kansen voor nieuwe vergelijkbare projecten. “CO2-opslag is een noodzakelijke tussenstap.”

Nieuws

Energiepodium Debate Night: ‘We hebben ons tot de inval van Oekraïne niet beziggehouden met energiezekerheid’

Hoe vergroten wij als Nederland onze energiezekerheid voor de toekomst? Deze vraag stond centraal bij Energiepodium Debate Night 2024, afgelopen maandag 4 maart in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Ontwikkelingen zoals de Russische inval in Oekraïne in 2022, het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en de het tekort aan kritische grondstoffen voor de energietransitie roepen grote vragen op over de energie(on)afhankelijkheid van Nederland. Tijdens Energiepodium Debate Night gingen experts en politiek hierover de discussie aan.

Nieuws

Met H2 Hollandia krijgt waterstofeconomie in Drenthe gestalte

In columns en opinieartikelen wordt op EnergiePodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen en bedrijven die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt (?) ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: Jeroen Jansen van Repowered, een van de drie initiatiefnemers van het ambitieuze waterstofproject H2 Hollandia in Nieuw-Buinen.

Nieuws

Vandaag: Energiepodium Debate Night: Energiezekerheid

Vandaag vindt om 19:30 uur in Nieuwspoort (Den Haag) het Energiepodium Debat nieuwe stijl plaats: Energiepodium Debate Night. Kun je niet fysiek aanwezig zijn bij de Energiepodium Debate Night vanavond? Geen zorgen! Energiepodium is verheugd aan te kondigen dat er een livestream beschikbaar zal zijn, zodat je de discussie over de toekomst van onze energievoorziening vanuit huis kunt volgen. Mis geen moment van de debatten en inzichten van onze deskundige sprekers.