Zoeken

‘De markt doet z’n werk

Nieuws

‘De markt doet z’n werk

De reactie van het kabinet op de energiecrisis laat volgens Ron Wit (directeur energietransitie Eneco) en Machiel Mulder (hoogleraar energie-economie Rijksuniversiteit Groningen) te wensen over. Het prijsplafond leidt tot marktverstoring en ondermijnt de noodzakelijke besparingsprikkel. Maar hoe moet het dan?

Nieuws

Transition Talks bij Klimaatdag

Op 3 november vond de dag van het Klimaatakkoord plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Zo’n 600 deelnemers namen deel aan tal van presentaties, interactieve sessies en meer.

Nieuws

‘Bij elk besluit over gaswinning en windparken ook rekening houden met Noordzee zélf’

De visserij, de scheepvaart, de energiesector: allemaal maken ze dankbaar gebruik van de Noordzee, die vanwege de aardgasvelden onder de zeebodem en de ruimte voor windparken boven de waterspiegel wel de ‘machinekamer van de energietransitie’ wordt genoemd. Wytske Postma geeft de voorkeur aan een andere omschrijving: het grootste natuurgebied van Nederland. Als nieuwe directeur-bestuurder van Stichting De Noordzee is ze vastbesloten om ervoor te zorgen dat iedereen ook rekening houdt met de zee zélf.

Nieuws

Windparken maken van Noordzee ‘de machinekamer van de energietransitie’

‘Is het te vol op de Noordzee?’ is een van de vragen die deskundigen deze week proberen te beantwoorden tijdens de door EBN georganiseerde Week van de Noordzee. Het antwoord van voorzitter Jan Vos van Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) is glashelder: nee. Met een betere samenwerking en meer regie kan volgens hem de komende decennia ruimte worden gecreëerd voor honderden extra gigawatts aan offshore windvermogen op ‘de machinekamer van de energietransitie’.

Nieuws

‘Je ziet dat we elkaar kunnen vinden in de oplossingen’

De Energiepodium Masterclass op 8 en 13 september van dit jaar stond in het teken van de Nederlandse inbreng voor de COP27. Tijdens het tweedaagse event verwoordden young professionals werkend in de energietransitie hun visie op deze inbreng en schreven zij een adviesdocument voor de Nederlandse delegatie.

Nieuws

Young professionals: Nederland moet zijn morele verantwoordelijkheid pakken op het gebied van klimaatverandering

Nederland moet zijn historische verantwoordelijkheid pakken en voorloper worden op het gebied van uitstootvermindering en het voorkomen van nieuwe schade door klimaatverandering. Die oproep doet een groep van in de energietransitie werkzame young professionals aan de Nederlandse delegatie bij de aanstaande klimaattop COP27.

Energie in Cijfers

Nog aantal plaatsen beschikbaar voor Energiepodium Masterclass

Tijdens de Energiepodium Masterclass 2022 op 8 en 13 september in Utrecht verwoorden young professionals hun visie op de Nederlandse inbreng voor de UNFCCC COP27. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus schrijf je nu in voor de Energiepodium Masterclass 2022.

Nieuws

Bedrijventerreinen die bijdragen aan de energietransitie, zie jij het voor je?

Het is een steeds grotere opgave om lokaal het verbruik van elektriciteit en de opwek ervan met elkaar in overeenstemming te brengen. TNO probeert daar wat aan te doen, onder andere door bedrijven met elkaar te laten samenwerken in de vraag en de opwek van energie. Een interview met Bart Kaas, onderzoeker bij TNO. “Hoe stem je alle belangen binnen een bedrijventerrein op elkaar af? Dat is een enorm kritieke factor voor succes.”

Nieuws

Energietransitie door een economische bril

Energie-econoom Machiel Mulder schreef een toegankelijk boek over de kansen en valkuilen van de energietransitie. Verplichte kost voor iedereen die zich beroepshalve bezighoudt met het energie- en klimaatbeleid. Anton Buijs bespreekt het boek voor Energiepodium.

Nieuws

CCS: sterkhouder en steunpilaar van de energietransitie

“Porthos is het eerste CO2-opslagproject dat klaar staat om gerealiseerd te worden”, zegt Nico de Meester van Porthos in een interview met Energiepodium. “Het is een pioniersproject. Andere CO2-opslagprojecten zullen volgen, want de potentie van CCS in lege gasvelden onder de Noordzee is groot.”

Energie in Cijfers

Schrijf mee aan de Nederlandse inbreng voor de UNFCCC COP27

Tijdens de Energiepodium Masterclass 2022 op 8 en 13 september in Utrecht verwoorden young professionals hun visie op de Nederlandse inbreng voor de UNFCCC COP27. Schrijf je nu in voor de Energiepodium Masterclass 2022.

Energie in Cijfers

Waarom waterstof uit aardgas een goed idee is

De optie om waterstof te maken uit aardgas is in Nederland niet populair, maar volgens Barthold Schroot hebben we ook deze techniek nodig om de uitstoot van broeikasgassen sneller te verminderen en daarmee de klimaatdoelen in zicht te houden.