Zoeken

Energiepodium Debate Night: Energiezekerheid

Nieuws

Energiepodium Debate Night: Energiezekerheid

De afgelopen jaren hebben ingrijpende gebeurtenissen, zoals de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis, onze kijk op energiezekerheid sterk veranderd. Deze gebeurtenissen hebben duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn van energieafhankelijkheid van andere landen en hebben de wens tot zelfvoorzienendheid versterkt. Nederland, een van de meest energie-afhankelijke landen van de Europese Unie, staat voor de uitdaging om minder kwetsbaar te worden op energiegebied.

Nieuws

Energiepodium verwelkomt bp Nederland als nieuwe partner

Energiepodium verwelkomt bp Nederland als nieuwe samenwerkingspartner in 2024. Samen met hoofdpartner EBN en de andere samenwerkingspartners ElementNL en PwC steunt de onderneming Energiepodium met een financiële bijdrage en inhoudelijke inbreng.

Nieuws

Corné Boot (bp): ‘We moeten echt af van dat postzegeldenken’

Corné Boot staat sinds 1 augustus jl. aan het hoofd van bp Nederland. Zijn loopbaan voerde hem van de telecomsector, via Delta Netwerkbedrijf en het Duitse energiebedrijf E.ON/Uniper naar bp, waar hij sinds 2016 tevens actief is als head of Communications & External Affairs voor Nederland, België en Frankrijk. Energiepodium sprak met hem over bp’s strategie, het omgaan met maatschappelijke weerstand tegen de fossiele industrie, ook als die investeert in verduurzaming van de energie-economie, het ondernemingsklimaat, en de onzekere situatie die in Nederland is ontstaan door de verkiezingen en de formatie van een nieuw Kabinet. “Het helpt niet dat je straks een kabinet hebt dat zijn koers nog moet bepalen.”

Nieuws

‘Zonder staal geen energietransitie’

In columns en opinieartikelen wordt op Energiepodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen en bedrijven die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt (?) ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: met staal als ‘hét metaal van de energietransitie’, wil Tata Steel Nederland tot de duurzame top van de wereldwijde staalindustrie blijven behoren.

Nieuws

Culemborg legt eigenaarschap in de wijk

Leg het eigenaarschap van een warmtenetwerk bij wijkbewoners. Dan voelen deze mensen zich betrokken en komt het initiatief van de grond. Althans dat lijkt de les in Culemborg in de wijk Westerkwartier. Hier zijn plannen om warm afvalwater te benutten. Dat stroomt nu ongebruikt in de Lek. Energiepodium wandelt met bewoner Camiel Heunks, initiatiefnemer Bas de Jong en programmaregisseur duurzaamheid Judith van Loon van de gemeente Culemborg door de wijk. Wat brengt huurders en eigenaren van oude en nieuwe woningen samen? En waarom lijkt het hier te lukken?

Nieuws

Beschuitje eten

Bezoekers van het Energieontbijt, het jaarlijks nieuwjaarstreffen van staatsdeelneming Energie Beheer Nederland (EBN), liepen vanochtend bijna hun beschuitje en roerei mis: Extinction Rebellion blokkeerde de ingangen van het Haagse Kunstmuseum, waar de bijeenkomst plaatsvond. De gastheer zou teveel de rode loper uitleggen voor de fossiele industrie en zich bovendien gedragen als een sleutelfiguur bij de uitbreiding van nieuw fossiel in Nederland. Joris Wijnhoven doet verslag.

Nieuws

Wonen Limburg streeft naar collectieve, sociale én betaalbare energietransitie

In columns en opinieartikelen wordt op EnergiePodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: Wonen Limburg, dat binnen de corporatiewereld tot de koplopers behoort en zich onder andere onderscheidt met een eigen warmtebedrijf.

Nieuws

Verkiezingsprogramma’s klimaat en energie: een gedeeld belang met verschillende oplossingen II

Over iets minder dan een week zijn de Tweede Kamerverkiezing in Nederland. Het percentage zwevende kiezers is historisch hoog en het thema klimaat en energie wordt beschouwd als een belangrijk thema bij deze verkiezingen. Om deze reden heeft de redactie van Energiepodium een aantal belangrijke onderwerpen binnen dit thema uiteen gezet met de visies van VVD, CDA, BBB, D66, NSC, GL-PvdA, en PVV.

Nieuws

Verkiezingsprogramma’s klimaat en energie: een gedeeld belang met verschillende oplossingen I

Over precies één week zijn de Tweede-Kamerverkiezingen in Nederland. Het percentage zwevende kiezers is historisch hoog en het thema klimaat en energie wordt beschouwd als een belangrijk thema bij deze verkiezingen. Om deze reden heeft de redactie van Energiepodium een aantal belangrijke onderwerpen binnen dit thema uiteengezet met de visies van VVD, CDA, BBB, D66, NSC, GL-PvdA, en PVV.

Nieuws

‘Klimaatactivisme geeft richting aan, de samenleving hobbelt daar achteraan’

Eerder dit jaar maakte Han Fennema bekend terug te treden als CEO van Gasunie. Anton Buijs blikt in een diepte-interview met hem terug op een loopbaan van 35 jaar in de energiewereld, die begon bij het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil.

Nieuws

Young professionals: neem onzekerheden weg om snel groene waterstofmarkt te creëren

Een groep young professionals uit de energie- en klimaatsector heeft een ambitieuze visie met aanbevelingen geschreven voor de Nederlandse delegatie voor de European Hydrogen Week 2023. Deze young professionals hebben zich twee intensieve dagen verdiept in het onderwerp waterstof. Ze zien dat de huidige situatie wordt gekenmerkt door terughoudendheid van zowel de markt als de overheid, wat echte vooruitgang op het gebied van waterstof in de weg staat wegens de aanhoudende onzekerheid.

Nieuws

GIGA Storage wil grootste duurzame elektriciteitsopslagbedrijf van Europa worden

In columns en opinieartikelen wordt op EnergiePodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: Ruud Nijs van GIGA Storage, dat met een slimme combinatie van hardware en software het grootste duurzame elektriciteitsopslagbedrijf van Europa wil worden.