Zoeken

‘We doen hier niets aan de energietransitie zonder overleg met de Amelanders’

Nieuws

‘We komen nu in de sociale fase van de energietransitie’

Van de ambitie naar de praktijk. Dit was het centrale thema van Energiepodium Debat 2023. Hoe brengen we de energietransitie daadwerkelijk verder en hoe voorkomen we dat we blijven hangen bij beleidsdoelstellingen en streefdoelen? Hierover debatteerden vier vooraanstaande sprekers uit de energiesector, een deskundig panel én het aanwezige publiek met elkaar tijdens deze elfde editie van het Energiepodium Debat.

Nieuws

Energiepodium Debat: ‘Het is tijd dat we van praten naar doen gaan!’

De elfde editie van het jaarlijkse Energiepodium Debat gisteren stond in het teken van de te nemen stappen om de ambitieuze doelen van de energietransitie om te zetten in praktische resultaten. Geen woorden, maar daden.

Nieuws

De ogen en oren van Jetten

De energietransitie is te omvangrijk en te ingewikkeld om alleen aan politiek en overheid over te laten, vindt de voorzitter van het Nationaal Klimaatplatform, Kees Vendrik. “Burgers en bestuurders die voorop lopen, moeten daarvoor worden beloond.”

Nieuws

‘Inclusieve energietransitie’ moet leiden tot schone energie voor iedereen in Zuid-Holland

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023, zet EnergiePodium tijdens een korte serie enkele provincies in de schijnwerpers. Centraal staat de energietransitie. Wat gaat goed, wat kan beter? Volgens gedeputeerde Berend Potjer van Energie, Natuur, Omgevingswet en Communicatie is Zuid-Holland een ‘relevante provincie’, als het om de aanleiding en uitvoering van het Klimaatakkoord gaat.

Energie in Cijfers

Het gaat de energietransitie in Flevoland voor de wind

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023, zet Energiepodium tijdens een korte serie enkele provincies in de schijnwerpers. Centraal staat de energietransitie. Wat gaat goed, wat kan beter? Dat het de energietransitie in Flevoland voor de wind gaat, komt volgens gedeputeerde Jop Fackeldey in de eerste plaats omdat de provincie vol voor wind gaat.

Nieuws

Brabant wil ‘stevige partner’ gemeenten en Rijk zijn bij energietransitie

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023, zet EnergiePodium tijdens een korte serie enkele provincies in de schijnwerpers. Centraal staat de energietransitie. Wat gaat goed, wat kan beter? Bij monde van gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Energie, Circulaire Economie en Milieu, bijt Noord-Brabant het spits af.

Nieuws

Energiepodium Debat 2023: Hoe komen we van de ambitie naar de praktijk?

Hoe komen we van de ambitie naar de praktijk? Deze vraag staat centraal tijdens het Energiepodium Debat dat 20 februari 2023 van 15.00 tot 17.00 uur plaatsvindt bij Beeld en Geluid, Den Haag. Luister, en spreek mee en laat u inspireren door prominente sprekers, onder wie Kees Vendrik, Resi Becker, Donald Pols en Ellen van der Werff. Meld u direct aan!

Nieuws

Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie: "We moeten nieuwe sociale normen durven introduceren"

Tijdens het EBN Energieontbijt 2023 bleek het opnieuw. We moeten leven als de Animaris Omnia, strandbeest van kunstenaar Theo Jansen. Meebewegend in de wind.

Nieuws

Energiepodium ontmoet Rob de Wijk, directeur van HCSS.

Deze analist doorgrondt internationale politiek en de gevolgen hiervan voor de toekomst van de energiemarkt. Hij onderschrijft het belang van de energietransitie maar waarschuwt voor vals optimisme.

Nieuws

‘De markt doet z’n werk

De reactie van het kabinet op de energiecrisis laat volgens Ron Wit (directeur energietransitie Eneco) en Machiel Mulder (hoogleraar energie-economie Rijksuniversiteit Groningen) te wensen over. Het prijsplafond leidt tot marktverstoring en ondermijnt de noodzakelijke besparingsprikkel. Maar hoe moet het dan?

Nieuws

Transition Talks bij Klimaatdag

Op 3 november vond de dag van het Klimaatakkoord plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Zo’n 600 deelnemers namen deel aan tal van presentaties, interactieve sessies en meer.

Nieuws

‘Bij elk besluit over gaswinning en windparken ook rekening houden met Noordzee zélf’

De visserij, de scheepvaart, de energiesector: allemaal maken ze dankbaar gebruik van de Noordzee, die vanwege de aardgasvelden onder de zeebodem en de ruimte voor windparken boven de waterspiegel wel de ‘machinekamer van de energietransitie’ wordt genoemd. Wytske Postma geeft de voorkeur aan een andere omschrijving: het grootste natuurgebied van Nederland. Als nieuwe directeur-bestuurder van Stichting De Noordzee is ze vastbesloten om ervoor te zorgen dat iedereen ook rekening houdt met de zee zélf.