Zoeken

Energiepodium Debate Night: Energiezekerheid

Nieuws

Vertrouwen onmisbaar bij aanpak energiearmoede

Een groeiend leger vrijwilligers pakt #energiearmoede aan in het Drentse Tynaarlo. Hoe krijgen ze dat daar voor elkaar? Energiepodium krijgt in Drenthe tips.

Nieuws

Ingrid Thijssen (VNO-NCW): ‘Groei kan heel goed groen zijn'

Volgens VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen moeten we meer oog hebben voor de vele positieve ontwikkelingen op het gebied van energie en klimaat. “Wanhoop en depressiviteit brengen ons niet verder.”

Nieuws

Ook binnenvaart gooit het over een andere, emissievrije boeg

In columns en opinieartikelen wordt op EnergiePodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In deze serie gaat het juist om de mensen die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt (?) ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: met het nieuwe ‘waterstofschip’ Antonie heeft binnenvaartcoöperatie NPRC een wereldprimeur.

Nieuws

Als pijler van de warmtetransitie is aardwarmte toe aan groeispurt

Allemaal leuk, aardig en absoluut noodzakelijk, die elektrificatie van de gebouwde omgeving in Nederland, maar met een goede isolatie als fundament rust de warmtetransitie ook nog op een andere pijler: warmte en dan met name geothermie dan wel aardwarmte. Door een wijziging van de Mijnbouwwet speelt Energie Beheer Nederland (EBN) sinds 1 juli een nog steviger rol bij de warmtetransitie. Gaat het lukken, minimaal 15 PJ aan aardwarmte in Nederland in 2030? Herman Exalto en Sander de Jong van EBN hebben goede hoop.

Nieuws

Schrijf mee aan de Nederlandse visie voor de European Hydrogen Week 2023

Tijdens de Energiepodium Masterclass 2023 op 28 september en 3 oktober in Utrecht verwoorden young professionals hun visie op de Nederlandse inbreng voor de European Hydrogen Week 2023. Schrijf je nu in voor de Energiepodium Masterclass 2023.

Nieuws

Energie uit water biedt uitkomst in periode van ‘Dunkelflaute’

In columns en opinieartikelen wordt op EnergiePodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt ook veel voldoening? In deze aflevering: Water2Energy haalt energie uit water.

Nieuws

‘We doen hier niets aan de energietransitie zonder overleg met de Amelanders’

Ameland wil in 2035 energieneutraal en fossielvrij zijn. Echter, oorspronkelijk wilde Ameland dat al in 2020 bereikt hebben. Dat is niet gelukt. Zal het Ameland wél lukken om in 2035, vijftien jaar eerder dan de rest van Nederland energieneutraal te zijn? “Zonder ambitie gebeurt er helemaal niks.”

Nieuws

Bomenbuurt betwijfelt warmtenet

Ja of nee? Gaat de Bomenbuurt over op een warmtenetwerk? De wijkbewoners mogen het zeggen. Onzeker is of de vereiste 70 procent instemt. Wat is er aan de hand? Energiepodium gaat met wijkbewoners in gesprek.

Nieuws

CEO E.ON Green Gas: ‘Succes waterstof afhankelijk van politieke koers’

Energiepodium spreekt met dr. Gabriël Clemens CEO Green Gas van het Duitse E.ON, een van de grootste Europese netbedrijven en leverancier van 51 miljoen klanten. Waterstof heeft volgens hem veel potentieel en de verwachtingen zijn hoog. “Maar de markt is jong en onzeker en de infrastructuur ontbreekt nog. Om het tempo op te voeren, hebben we een pragmatische politieke koers nodig.”

Nieuws

Zo betrek je buren bij de transitie

Hoe krijg je jouw buren bereid om mee te doen aan een lokaal energie initiatief? In Aadorp heeft lokaal energie initiatief Almelo Energie antwoorden. ‘Mensen zijn niet egoïstisch. Ze zijn begaan met de planeet. Je moet ze allen maar op weg helpen’ aldus klimaatpsycholoog Sara Wortelboer. Bram Reinders van Almelo Energie stelt: ‘Door individuele inzichten op te halen, kunnen we de behoeften van velen achterhalen’. Samen met energiecoach Noah Broers schuiven ze aan voor een keukentafelgesprek in de podcast van Energiepodium.nl. Zij zien volop kansen: ‘Laten we het gewoon doen. Met elkaar. Voor elkaar’, aldus Broers.

Nieuws

‘Hernieuwbare energie betekent een verschuiving van de macht’

In Spanje was afgelopen maand de Spanish International Conference on Renewable Energies. Rana Adib is directeur van REN21 (de Renewable Energy Policy Network for the 21st century) en een van de organisatoren van SPIREC. Belanghebbenden uit heel Europa kwamen op de conferentie af. Wat werd er besproken en welke kansen zijn er voor renewables? ‘Hernieuwbare energie betekent een verschuiving van de macht.’

Nieuws

Energietransitie in Zeeland: ‘Parijs op z’n Zeeuws’

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023, zet EnergiePodium tijdens een korte serie enkele provincies in de schijnwerpers. Centraal staat de energietransitie. Wat gaat goed, wat kan beter? Energiegedeputeerde Jo-Annes de Bat roemt het Zeeuws Energie Akkoord (ZEA) en pleit ervoor om de focus te verschuiven van het maken van nieuwe plannen naar de uitvoering.