Zoeken

Uitdagende Formule 1 jaagt duurzaamheid aan

Auteur

Frank van den Heuvel

Competitie daagt ondernemers en wetenschap uit om het beste uit zichzelf te halen en daarom is het volgens Frank van den Heuvel een goede zaak dat de Formule 1 terugkeert op Zandvoort. Hij stelt dat de autorace ons leert om efficiëntere auto’s te bouwen. Dat vermindert CO2-uitstoot in het verkeer.

Toen ik een jaar of elf was, deed ik mee aan een zeepkistenbouwwedstrijd; georganiseerd door Volvo. De beste 25 mochten een dag naar Zandvoort komen om mee te doen met een race en allerlei ander vertier. We zaten bij de gelukkigen. Helaas ging de race daarna niet goed. Onze zeepkist was niet snel, niet genoeg aerodynamica, etc. Dat leerde ons om een volgende keer te innoveren en slimmer te bouwen. Zoals nu sport & innovatie ook gekoppeld worden. Een wedstrijdelement maakt mensen creatief.

Na de kolencentrales, de CO2-heffing, de kerncentrale en nog enkele vraagstukken heeft Nederland sinds kort een nieuw strijdpunt: wel of geen Formule 1-race op Zandvoort? De ene groep vraagt zich af waarom we moeten gaan racen, en daarmee CO2 uitstoten, en de andere groep is trots dat dit mega-sportevenement weer naar Nederland komt.

Ik ben een groot voorstander van deze race in Zandvoort. Het geeft een bepaalde trots en Formule 1-racen is een mooi evenement. Het trekt mensen, enthousiasme, ondernemerszin en creativiteit. Ook de mensen die verduurzaming willen stimuleren, moeten hier voor zijn. Formule 1-racen jaagt de innovatie enorm aan. Natuurlijk wil Red Bull met Max Verstappen als coryfee Mercedes verslaan. Hoe? Door de hele motor en carrosserie sneller, beter, efficiënter te maken. En die efficiency zit met name ook in ‘zo min mogelijk brandstof verbruiken voor zoveel mogelijk kilometers’. Dergelijke innovaties, technologiestappen maken een auto sneller en duurzamer. En natuurlijk, die wagens stoten tijdens het rondjes rijden CO2 uit. Maar door dit streven naar brandstof-efficiency, kunnen miljoenen andere auto’s juist zuiniger, duurzamer gaan rijden. Prachtige winst dus; hefbomen. Ook kan de technologie van het Formule 1-circus worden gebruikt op andere plaatsen in fabrieken, installaties, overal.

“Formule 1-circuit is gewoon een living lab”

Het Formule 1-circuit is eigenlijk gewoon een living lab. Zoals veel innovaties in de sport later elders in de maatschappij worden gebruikt. Een voorbeeld in dat kader is dat andere sportevenement, het robotvoetbal, waar Nederland, met name de Technische Universiteit Eindhoven, sterk in is. En enkele jaren geleden zelfs de robotvoetbalwereldtitel veroverde. Over tien jaar wil de coach van dit team, een hoogleraar, de regerend voetbalkampioen onder de mensen verslaan. Waarom? Omdat robots die kunnen voetballen, ook veel andere dingen kunnen doen. In de zorg werken, dull, dirty & dangerous work overnemen, etc.

Terug naar de ronkende motoren van Zandvoort. De discussie over wel of geen race is ook de discussie over het Klimaatakkoord in een notendop. Wanneer Nederland deze race niet organiseert, zal een ander land deze race gaan organiseren; zoals afgelopen 45 jaar ook het geval was. Alle directe en indirecte werkgelegenheid gaat dan eveneens naar een ander land. Of, om het scherper te zeggen, wanneer sterke, innovatieve ondernemingen in de sectoren olie, chemie en staal niet welkom zijn in Nederland, dan gaan ze naar andere landen. Het is terecht dat het Akkoord van Parijs een mondiaal karakter heeft. Dat betekent echter dat bij het terugdringen van de CO2-reductie, ook de wereld het speelveld is.

“Daag Nederland uit om dit circuit zo innovatief en duurzaam mogelijk te maken”

De komende maanden wordt het circuit van Zandvoort aangepast aan deze tijd, gemoderniseerd. Zoals kolen- en gascentrales en fabrieken en raffinaderijen voortdurend aangepast worden aan deze tijd. Efficiënter en duurzamer. Ook daar zien we productie en research, met innovatie, gekoppeld, op één locatie. Een circuit is ook een locatie waar veel gebeurt. Daag universiteiten, TNO, ondernemingen in Nederland uit om vindingen te doen die dit circuit en alles er omheen innovatief, modern en zo duurzaam mogelijk te maken. Of, om het in Ruttiaanse termen te zeggen, maak van Zandvoort een ‘verstandig circuit’. Dan zijn er enkel winnaars. En dan past het moderne circuit in de reeks van Clauscentrale, Amaliawindpark en Prins Bernard Junior-racecircuit.

Hanoi in Vietnam heeft zich eveneens kandidaat gesteld om met een race mee te doen in het Formule 1-strijdperk. Vietnam wil een stratencircuit. Dat is bijzonder en een echte uitdaging. We kijken vaak naar Azië als kraamkamer van vernieuwing, durf en toekomstgerichtheid. Ook daar zal in 2020 een race gehouden worden. Ook zij gaan de uitdaging aan. Ook zij weten dat ze innovatief moeten zijn. Dan kan Nederland, Zandvoort, dat toch ook.

Tot slot: we winnen het Eurovisie Songfestival, Ajax beleeft weer gouden tijden, een prins Bernard is weer in de picture en de race in onze duinen staat op de rol. Zijn de jaren ’70 echt weer terug? Het lijkt er op, want GroenLinks-leider Jesse Klaver pleit op zijn partijcongres voor ‘eindelijk een opvolger van het Eerste Kabinet-Den Uyl’. Oei. Autoloze zondagen? Misschien. Behalve op die ene dag in mei; in Zandvoort!

Frank van den Heuvel

Frank van den Heuvel is maatschappelijk ondernemer en toezichthouder