Zoeken

Italiaanse eenwording & Nederlands klimaatbeleid

Opinie

AuteurFrank van den Heuvel

Italiaanse eenwording & Nederlands klimaatbeleid

Onlangs was Frank van den Heuvel in Genua in Italië. “Geweldig. Genua heeft niet de fijnzinnige kunst van Florence, noch de uitgebreide historie van Rome en evenmin de glitter en mode van Milaan. Genua is de wat rauwere havenstad, maar ook de belangrijke stad van de eenwording van Italië. Genua is de stad waar Giuseppe Mazzini geboren is. Hij was een Italiaans filosoof en patriot, die deze eenwording voor ogen had en dit uitwerkte in zijn boeken.”

Opinie

AuteurSanne de Boer

Zijn tijdsafhankelijke nettarieven te ingewikkeld voor huishoudens?

De regionale netbeheerders willen op termijn een ander nettariefstelsel invoeren voor kleinverbruikers (huishoudens en kleine bedrijven). In het huidige voorstel voor het nieuwe systeem zijn deze tarieven deels tijdsafhankelijk. Sommigen zijn bang dat dit te ingewikkeld is. Sanne de Boer vraagt zich af: onderschatten zij Nederlandse burgers of overschat Sanne hen?

Opinie

AuteurJan Paul van Soest

Omgaan met de Duistere Driehoek

Mag Jan Paul van Soest aannemen dat u zich net zoveel zorgen maakt als hijzelf over de ‘dark triad’ (de duistere drie) die in de Verenigde Staten aan de macht is gekomen en alles kapotmaakt wat ons lief is? De dark triad is de dodelijke combinatie van narcisme, Machiavellisme en psychopathie. Donald Trump, JD Vance en Elon Musk hebben elk al een flinke cocktail van deze drie ingrediënten in zich, zet ze bij elkaar en het mengsel is explosief. Als vierde tak zou daar nog sadisme aan toegevoegd kunnen worden: het slachtoffer (zoals van een oorlog) nog ’s even voor het oog van de wereld een paar trappen geven.

Opinie

AuteurMartienVisser

Action Plan for Affordable Energy: Den Haag, word wakker!

De Europese energiekosten zijn torenhoog, aldus Martien Visser. “Wegduiken in de hoop dat het wel goed komt, is onmogelijk geworden nadat Draghi opschreef wat niemand in Brussel durfde te zeggen. De nieuwe EU-commissie publiceert nu het “Action Plan for Affordable Energy”, dat een waslijst aan voorstellen en voornemens bevat waar iedereen wel iets van zijn gading in kan vinden. De cynici niet uitgezonderd. Ik zie het glas als half vol.”

Opinie

AuteurSibleSchöne

Laat de rijken de warmtenetten betalen

De voorstellen van het kabinet en de Warmte Alliantie om de aanleg van warmtenetten vlot te trekken, gaan volgens Sible Schöne voorbij aan twee cruciale problemen: “Het ontbreken van voldoende competente warmtebedrijven en onduidelijkheid over het besluitvormingsproces. Een zorgvuldig besluitvormingsproces betekent dat woningeigenaren echt serieus worden genomen. Ook bij de selectie van aardgasvrije buurten in de gemeentelijke warmtevisies. Draagvlak dient daarbij leidend te zijn.”

Opinie

AuteurRemcode Boer

Zonder aanpassing klimaatbeleid, gaat EU’s Clean Industrial Deal niet werken

Op dit moment is het EU-klimaatbeleid zo ingericht dat het scenario waarin de industrie al in 2040 niets meer uitstoot, reëel is. Volgens Remco de Boer zal dat alleen niet zijn omdat de sector in recordtempo is verduurzaamd, maar omdat ze is gedecimeerd: “Meer fabrieken die sluiten, meer industrie die terugschakelt. Wil de EU dat niet, dan is nu het moment om er wat aan te doen. Nu kan het nog.”

Opinie

AuteurMatthijsMeijer van Putten

Meer subsidie voor deelauto’s = meer klimaatwinst

In 2023 schreef Matthijs Meijer van Putten veel over de klappen die de natuur krijgt doordat de Aarde opwarmt, en hoe dat ons eigen, kleine leventje weer raakt. Duurdere wijn, schaarsere medicijnen, enzovoorts. “Vorig jaar schreef ik veel over de schaduwkanten van elektrisch rijden. Ik blijf erin geloven en doe het graag, maar liefde maakt blind, dus richt ik me juist op de schaduwkanten. Mijnbouw, bloedbatterijen, de koolstofschuld waarmee een e-auto op de markt komt.”

Opinie

AuteurRedactie

De grootste uitdaging voor 2030: Hoe Nederland dreigt te struikelen over haar eigen klimaatambities

Nederland wil wel vooruit met de energietransitie, maar blijft hangen in politieke grilligheid, netcongestie en een schreeuwend tekort aan technisch personeel. Die realiteit kwam scherp naar voren op het Energiepodium Debate Night 2025, dat maandag 17 februari jl. plaatsvond in Den Haag. Terwijl panelleden elkaar vonden in de urgentie van actie, botsten ze over vragen als: wie neemt de leiding? En hoe voorkomen we dat investeringen stilvallen?

Opinie

AuteurPieterBoot

Keuzes in het Britse klimaat- en energiebeleid

Op de keper beschouwd, valt het met de radicaliteit van het Britse klimaatbeleid wel mee, volgens Pieter Boot. “In de internationale index CCPI van prestaties en ambities van klimaatbeleid scoort het VK direct na Nederland. Dit jaar zullen verdere plannen volgen. Zorgwekkend is de sterk toegenomen politieke polarisatie. De Conservatieve Partij, die voorheen het klimaatbeleid evenzeer steunde als Labour, ziet er nu heil in de huidige regering frontaal aan te vallen. Hopelijk is dit niet ook ons voorland, want het klimaatbeleid is al moeilijk genoeg en heeft weinig baat bij schijndiscussies.

Opinie

AuteurAntonBuijs

Vraag of aanbod?

Wie is primair verantwoordelijk voor de CO2-emissies die tot onnatuurlijke klimaatverandering leiden? De onderneming die de uitstoot veroorzakende producten of diensten levert? Of de consument die deze producten en diensten afneemt en gebruikt? Anton Buijs verdiepte zich voor Energiepodium in deze kwestie.

Opinie

AuteurMartienVisser

Donkere wolken boven de Noordzee

De huidige donkere wolken boven de Noordzee zijn onder andere de reden de huidige Noordzeeplannen nog eens goed tegen het financiële en uitvoeringstechnische licht te houden, stelt Martien Visser. “Idealiter samen met België en Duitsland, die immers een flink deel van de Nederlandse Noordzee energie zullen gaan afnemen en daarvoor hun fair share moeten gaan betalen. Doorgaan op de bestaande weg dreigt veel te traag te gaan en is ook veel te duur geworden. We eindigen dan wel met een power house, maar zonder industrie.”

Opinie

AuteurFrans de Heij

Nationaliseer het energiesysteem? Nee, blijf inzetten op gereguleerde marktwerking

“De combinatie van duidelijk overheidsbeleid, een stevige toezichthouder en marktwerking is het fundament voor de energietransitie. Een terugkeer naar staatsmonopolies is een stap achteruit.” Dit stelt Frans de Heij in zijn column als reactie op de column van Frans Rooijers en Lucas van Cappellen 'Nationaliseer het energiesysteem?'.