Zoeken

De omgekeerde wereld, lessen uit de coronacrisis

Opinie

AuteurJan Paul van Soest

De omgekeerde wereld, lessen uit de coronacrisis

De coronapandemie leert ons veel, al zijn lang niet alle lessen aangenaam of gemakkelijk. Maar ja, wie zegt dat levenslessen altijd aangenaam of gemakkelijk moeten zijn? Er zijn volgens Jan Paul van Soest echter ook bemoedigende lessen.

Opinie

AuteurFrank van den Heuvel

Herwaardering van ruimte: over zon, wind & kroegen

In de Regionale Energie Strategieën is het ruimtevraagstuk het lastigst, stelt Frank van den Heuvel. En dan niet eens omdat we de ruimte niet hebben, maar omdat mensen windmolens en zonneparken niet willen.

Opinie

AuteurAnton Buijs

Planet of the Humans: goede vragen, geen bruikbare antwoorden

Anton Buijs recenseert de controversiële documentairefilm Planet of the Humans en de felle reacties daarop van met name de radicale milieuactivisten.

Opinie

AuteurPieter Boot

Het effect van Corona op energie: voortdurend nieuwe inzichten

Een schone toekomst kan niet zonder investeringen. Pieter Boot bepleit om die investeringen zeker niet na te laten nu de coronapandemie ons de komende anderhalf tot drie jaar zal blijven beheersen.

Opinie

AuteurMartien Visser

Energieneutraliteit staat effectieve transitie in de weg

Niet klein en fijn, maar groot en goedkoop is volgens Martien Visser nodig voor een succesvolle energietransitie.

Opinie

AuteurAad Correljé

Afscheid van het huidige economische systeem

Het huidige globale, flexibele, just-in-time economische systeem met relatief lage transactiekosten zal na de coronapandemie voorbij zijn, aldus Aad Correljé.

Opinie

AuteurHans van Cleef

Negatieve energieprijzen hoeven niet positief te zijn

Negatieve olie- én elektriciteitsprijzen. Waar de verstoring op de oliemarkt tijdelijk lijkt, kan die op de elektriciteitsmarkt een blijvend karakter hebben, stelt Hans van Cleef.

Opinie

AuteurAnton Buijs

Lof der (klimaat)scepsis

Klimaatsceptici hebben het niet makkelijk. Dat is jammer, want zonder scepsis en twijfel geen gedegen wetenschap en daarmee geen oplossing voor het energie- en klimaatvraagstuk.

Opinie

AuteurFrans Rooijers

Is negatieve olieprijs opmaat voor shake out?

Als nu verkoop elektrische auto’s omhoog schiet, is de ellende op de oliemarkt niet te overzien, merkt Frans Rooijers op nu olieprijzen negatief zijn.

Opinie

AuteurLuc van Tiggelen

Burgers als experts van hun eigen situatie

De gemeente Ameland koestert al ruim tien jaar een grote ambitie om het eiland vergaand te verduurzamen. Luc van Tiggelen legt uit hoe dat loopt.

Opinie

AuteurMartien Visser

Nederlandse netbedrijven maximaal laten bijdragen aan energietransitie

In tijden van corona is de energietransitie plots minder spannend. Beteugeling van het virus heeft voorrang. Eendrachtig wordt gezocht naar een medicijn of vaccin. Als ik de berichten mag geloven, gaat dat in recordtijd lukken. Laten we het hopen.

Opinie

AuteurSible Schöne

Tweede ronde proeftuinen miskent belang bewonersparticipatie

De eis om uitgewerkte business cases te maken voor proeftuinwijken is slecht verenigbaar met eisen bewonersparticipatie, aldus Sible Schöne.