Changhua Wu, Directeur Groter China bij The Climate Group: "Luchtvervuiling dreiging voor iedereen"
Ze is niet alleen directeur Groter China bij de internationale NGO The Climate Group, maar ook ‘gewoon' moeder van een opgroeiende zoon. Dus wordt Changhua Wu in het door luchtvervuiling geteisterde Beijing niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk elke dag geconfronteerd met de noodzaak van schone energie. Desondanks is de schone-energierevolutie volop aan de gang, benadrukt ze.
Changhua Wu, woonachtig in de hoofdstad, heeft een rijke ervaring in de wereld van ‘clean energy'. Zo werkte ze in 2009 samen met de voormalige Britse premier Tony Blair in een expert- en adviesgroep in aanloop naar de Klimaatconferentie in Kopenhagen (2009) en is ze onder andere vice-voorzitter van de World Economic Forum's Global Agenda Council on Climate Change.
Maar bovenal is ze verbonden aan The Climate Group, als directeur ‘Groter China' - dat ook Taiwan, Hongkong en Macau omvat. Ze wordt regelmatig benaderd door internationale media over de ambitie, de inspanningen, vorderingen en uitdagingen van China om minder afhankelijk te worden van vervuilende steenkool.
Dat zal nog veel tijd nodig hebben, geeft ze aan. "De komende decennia zal China nog steeds in grote mate afhankelijk zijn van steenkool in de energiemix, maar de overheid realiseert zich wel heel goed dat het land bezig is met een revolutie voor schone energie."
““De overheid realiseert zich heel goed dat het land bezig is met een revolutie voor schone energie””
De communistische volksrepubliek is daar al verder in dan vaak wordt gedacht. "China voert een zeer agressieve strategie als het gaat om ontwikkeling van nieuwe bronnen zoals nucleaire en duurzame energie. De overheid maakt er serieus werk van en levert al een uitzonderlijke prestatie, want het gebruik verdubbelt zo ongeveer ieder jaar. China is ook al de grootste speler op de internationale markt als het gaat om zonne- en windenergie, en leidend als het gaat om de ontwikkeling van technologie voor schone steenkool."
Belangrijk politiek speerpunt is te komen tot maximale efficiency van de huidige energiebronnen. "Dat staat bovenaan de nationale agenda", gaat Wu verder. "In het twaalfde vijfjarenplan, waar de overheid een jaar geleden mee aan de slag is gegaan, wordt daar hard aan gewerkt. Maar het is een kwestie van ‘push and pull' om tot besparing van energie te komen, want de nadruk ligt ook op minder consumptie."
Om de bevolking van China te overtuigen van het gebruik van schonere energie is niet al te lastig. Door de zware luchtvervuiling in een stad als Beijing worden de mensen dagelijks met de noodzaak geconfronteerd.
"Dat is al een belangrijke drijfveer voor iedereen", aldus de expert. "En geeft aan dat de afhankelijkheid van steenkool echt minder moet worden. We weten allemaal dat de vervuiling niet morgen is verdwenen, maar het verlangen om het te veranderen is groot, want iedereen wil gezonde lucht inademen, net zoals iedereen schoon water wil, veilig voedsel, en een niet-verontreinigde bodem."
Wanneer schone energie dominant gaat worden in China, is volgens haar moeilijk te zeggen. Dat is ook niet het belangrijkste, zegt Wu. "Er zijn prognoses uiteraard. Dat in 2030 zo'n 35 procent van de energiemix duurzaam is, en in 2050 de helft. Maar belangrijker dan concrete cijfers is het dat deze weg is ingezet. De kosten van schonere energie dalen ook snel. Natuurlijk zijn er nog vele horden te nemen, maar ik heb er vertrouwen in dat er de komende jaren grote stappen worden gezet."
Lees hier Chuanghua Wu's blog bij The Climate Group