Zoeken

Chinese solarmarkt steeds minder afhankelijk van Europa

Wang Xiaoting, analist Bloomberg: "Voordelen Chinese fabrikanten niet beperkt tot goedkope arbeid en materialen"

Ze is geboren en opgegroeid in Datong, een stad in de Chinese provincie Shanxi die bekendstaat als ‘stad van de steenkool'. Wang Xiaoting, analist van de zonne-energiemarkt bij Bloomberg New Energy Finance, heeft persoonlijk ervaren dat een omslag naar duurzame energie heel belangrijk is voor China.

"Mijn moeder kocht vroeger nooit witte kleren voor me, want na een dag buitenspelen waren die vies", zegt Wang, in het kantoor van Bloomberg, in het financiële district van Beijing. Datong is de op een na grootste industriële stad van Shanxi, op enkele uren van de hoofdstad.

Door de grote reserves steenkool is het al decennia een heel belangrijke energiebasis voor het land. Maar dat heeft een keerzijde. "Het is er gewoon heel vies. Niet gezond dus. Mijn ouders wonen er wel nog steeds. En ik kom er geregeld terug, zo ver van Beijing is het niet. Het is mijn thuis, maar in Beijing kan ik meer doen."

Daarmee doelt de Chinese - die afstudeerde aan de Universiteit van Delaware in Amerika - op haar werk als analist van de globale solarmarkt. De ontwikkelingen zijn de laatste jaren snel gegaan, vertelt ze. Zeker ook in China. "Er is eind vorig jaar zelfs een enorme stijging geweest in het aantal actieve solarprojecten, omdat de overheid de subsidies zou verlagen. De oude regeling kon alleen nog worden goedgekeurd als een project was afgerond."

““Mijn moeder kocht vroeger nooit witte kleren voor me, want na een dag buitenspelen waren die vies””

Dat had een behoorlijke invloed op het aantal gigawatt dat China opwekte. In 2012 was dat al het wereldwijde recordvermogen van 3,6 gigawatt, en voor 2013 - de cijfers zijn nog niet bekendgemaakt - spreken sommigen zelfs over 8,5 tot 10,4 gigawatt. Het ziet ernaar uit dat China definitief de top vormt in het opwekken van zonne-energie, gevolgd door Japan.

"In feite is er ook nog steeds een flink anti-dumpingbeleid", zegt Wang over het (inmiddels opgeloste) geschil tussen China en de Europese Unie wat betreft de Chinese export van goedkope zonnepanelen. "Maar China is niet enorm afhankelijk van levering aan de Europese markt."

Het (financiële) gat tussen producenten uit beide continenten is ook kleiner geworden. "De voordelen voor Chinese fabrikanten zijn niet beperkt tot goedkope arbeid en materialen. De grote spelers hebben een sterke capaciteit voor onderzoek en ontwikkeling. Relevant voor China's afnemende afhankelijkheid van de Europese markt zijn twee feiten: de krimpende Europese markt (zelfs zonder de handelsgeschillen) en de groeiende vraag uit andere regio's."

Dat het nog lang gaat duren voor China vooral afhankelijk wordt van duurzame energie, beseft Wang heel goed. De regels voor steenkool worden in ieder geval veel strenger; nieuwe, inefficiënte mijnen krijgen geen vergunning meer en bestaande moeten sluiten. Op vervuilende steenkool komt bovendien een verbod. "Ik ben er wel optimistisch over. Er gebeurt ongelooflijk veel in dit land. Iedereen begrijpt steeds beter de noodzaak tot verandering."