De cava van wijnbouwer Freixenet is zo populair dat het bedrijf in Catalonië bijna duizend mensen inhuurt om de wijn te maken. Een forse regionale werkgever dus, waar veel families van afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud. Maar tegelijk is de droogte in de wijngaarden zo hevig, dat er dit jaar nauwelijks druiven zullen groeien. En daarom moet bijna 80% van het personeel voortaan thuisblijven, in plaats van te werken voor hun geld. Slechts 163 van de 778 Catalaanse werknemers kan de komende maanden blijven werken.
Deze situatie toont wat ik al een jaar op Energiepodium betoog: dat de economie onder meer rust op wat de natuur ons geeft, in dit geval druiven en wijn, en dat klimaatverandering niet enkel wat plantjes en diertjes laat sterven, maar ook onszelf in onze magen en beurzen raakt.
“Het verlies aan biodiversiteit, zegt zelfs de OESO, zorgt voor substantiële risico’s voor de economie en de financiële sector”
Degenen die de druiven plukken, die het druivensap laten fermenteren, die de flessen na verloop van tijd openen en testen, die de flessen naar de winkels brengen, ze hebben allemaal minder tot geen werk, vanwege aanhoudende droogte in de Spaanse velden. Het vermindert hun inkomsten, of het kost de rest van ons meer belastinggeld om hen op de been te houden.
En in zekere zin is deze droogte niet zo anders dan de vrieskou die onze Nederlandse fruitoogst bemoeilijkt. Het is vroeger in het seizoen al warmer, dus bloeien fruitbomen ook vroeger. Komt na zo’n warme periode dan toch nog vorst, zoals afgelopen week, dan kan dat de oogst in het najaar beschadigen. Deze week moesten tuinders nog ’s nachts het veld in om hun fruitbomen te besproeien, of met vuurkorven te omringen, zodat de knoppen niet bevriezen en de vruchten blijven groeien. Hoe groter de temperatuurschommelingen, des te groter het risico dat dit niet lukt, en hoe meer wijzelf en fruittelers in onze magen en beurzen geraakt worden.
Kortom: eens te meer blijkt dat de natuur niet slechts de plek is waar we ’s weekends ontspannen, maar ook de plek die onze economische welvaart stut. Het verlies aan biodiversiteit, zegt zelfs de OESO, zorgt voor substantiële risico’s voor de economie en de financiële sector. Wellicht stof tot nadenken, als we straks met een glaasje wijn de dag afsluiten.