Siemens Noorwegen ziet razendsnelle innovatie in sector
De kosten van windkracht van turbines op land zijn in 2020 zover gedaald dat ze op het niveau van steenkool zijn gekomen. Dat verwacht divisiechef Vernieuwbare en Fossiele Energie Tore Tomter van Siemens Noorwegen. Voor offshorewindkracht is de kloof dan nog niet helemaal weggewerkt, maar het concern werkt er volgens deze Noorse manager hard aan om ook die te dichten. “Steenkool is vandaag wereldwijd de dominerende bron voor de electriciteitsproductie, maar het staat vast dat windkracht een grote rol speelt en blijft spelen.”
Groei
Waarop het bij de kostenontwikkeling van de windkracht op aankomt is verdere industralisering van de turbineproductie, wereldwijde groei en innovatie. Tomter legt het uit. “Windkracht werkt nu in een door de politiek bepaald veld. Zonder die politieke wil waren de techniek en de industrie er nooit gekomen. De afgelopen 30 jaar is zo een groeiende bedrijfstak ontstaan. Siemens is er sinds 2004 bij. Toen kochten we het Deense bedrijf Bonus Energy, één van de pioniers. Sinsdien hebben we er, inclusief de overnamekosten, 1 miljard kroon (135 miljoen euro) in geïnvesteerd. Toen we het bedrijf overnamen was het de op vier na grootste turbinefabrikant ter wereld en dat zijn we nog steeds. Dat zegt veel over de markt, want die is in die tijd sterk gegroeid. Door de steenkoolprijs te verslaan, kan de markt loskomen van de politiek en nog veel verder groeien.”
Windkracht is goedkoper geworden in de tijd van 1980 tot 2005. Tomter: “Als we de ontwikkeling van de steenkoolkrachtprijzen per kilowattuur doortrekken tot 2020, dan zien we dat die van onshorewind en steenkool zich dan op gelijke hoogte bevinden. Ten opzichte van offshorewind is er dan nog een gat, maar dat betekent dat de investeringskosten en de bedrijfskosten omlaag moeten en de energieoprengsten omhoog.”
Groter en lichter
Dat is volgens Tomter ook haalbaar. “Het innovatietempo van de afgelopen 30 jaar moet overeind blijven. In die periode zijn we in staat geworden om op de Noordzee doelmatig en bedrijfszeker energie te produceren met wind. Dat geeft aan welke mogelijkheden er nog zijn. Bijvoorbeeld is het gelukt om met 8 jaar ontwikkeling van de rotorbladen de productie met 45 procent te verbeteren. De turbines worden steeds groter en doelmatiger. De omvang van de turbines heeft zich om de vier jaar verdubbeld, maar het gewicht is lager geworden.”
Volg ons op Twitter: @energiepodium